Svjetski dan smijeha slavi se od 1998. godine i to dva puta godišnje – 10. januara i 2. maja.

Svjetski dan smijeha osmislio je i utemeljio Indijac Madan Kataira. Taj nasmijani Indijac htio je potaknuti ljude da se što više smiju jer je smijeh, dokazano, lijek.

Evo šta se događa ako se češće smijete:

Poboljšava zdravlje

Smijeh će opustiti cijelo tijelo i riješiti nas napetosti i stresa, a mišiće učiniti opuštenim i nakon 45 minuta.

Jača imunološki sistem

Smanjuje djelovanje hormona stresa te jača imunitet koji u konačnici štiti i od prehlade i gripe. Smijeh potiče otpuštanje endorfina, prirodne hemikalije zaslužne za osjećaj sreće, a kratkoročno može i umanjiti osjećaj boli.

Dobar osjećaj koji traje

Zbog smijeha se osjećate dobro i to jako dugo… Dobar osjećaj koji nam pruža smijanje ostaje s nama tokom cijelog dana. Humor pomaže u održavanju pozitivnog, optimističnog stava koji će nam olakšati sve prepreke i gubitke.

Uz smijeh sve manje boli

U studiji provedenoj na Univerzitetu Oxford istraživači su proveli dva pokusa kako bi se dokazao analgetski učinak smijeha na čovjeka te ustanovili kako samo 15 minuta spontanog smijeha povećava toleranciju na bol za deset posto.

Rekreira nas

Dobra količina smijeha koji kreće iz trbuha utječe na kontrakciju trbušnih mišića, ali i na ramena. Osmijeh koji ponovite 100 puta jednako će utjecati na tijelo kao i primjera radi, 15 minuta vježbanja na sobnom biciklu, pokazala su istraživanja.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime