Stručnjaci sa Univerziteta Sao Paolo u Brazilu otkrili su da nakon dvije godine korištenja sunčanih naočala, leće (stakla) izgube prvobitnu zaštitu od UV zraka, a to znači da oko više nije zaštićeno od sunca.

Za vrijeme nošenja naočala, sunčeve zrake postepeno oštećuju leće ili stakla sve dok zaštita od UV zraka potpuno ne nestane.

Smatra se da je prosječna trajnost zaštite od sunca dvije godine. Stoga se svake dvije godine trebaju mijenjati sunčane naočale ili barem leće na njima.

Nošenje sunčanih naočala bez UV zaštite jednako je opasno kao i da uopće ne nosite nikakve naočale. To se događa zato, jer se zjenica oka pod zatamnjenim lećama šira, a onda sunčeve zrake prodiru lagano u oko.

Posljedice koje UV zrake mogu prouzrokovati su alergijski solarni konjunktivitis, upala rožnice, a i oštećenja žute pjege koja je odgovorna za centralni vid oka.

Sunce također, doprinosi razvoju katarakte, pa se nošenjem sunčanih naočala sa UVA i UVB zaštitom može usporiti pojava katarakte.

Sunčane naočale trebaju nositi i djeca i osobe starije životne dobi zato što su njihove oči osjetljive na oštećenja koja izazivaju UV zrake.

Najbolji primjer negativnog učinka sunčevih zraka na oči ima Indija koja bilježi u svijetu najveći broj slijepih osoba dijelom i zbog izlaganja očiju štetnom djelovanju UV zraka bez ikakve zaštite.

Komentari