Mostarski Hachiko: Vjerni pas svaki dan odlazi na mjesto gdje se rastao sa vlasnikom

Ako kojim slučajem naiđete na mostarskog Hachika, nemojte se bojati pitome je naravi, javite mu se i propustite ga da prođe u svojoj novoj staroj misiji, poručuju vlasnici

Da kućni ljubimci ostaju vjerni svojim gazdama, uvjerili smo se mnogo puta. O toj vjernosti napisane su knjige, snimljeni filmovi, no, jedan takav primjer dolazi nam iz Mostara, gdje je posljendjih dana slika jednog psa postala viralna na društvenim mrežama.

Prema riječima brojnih Mostarki i Mostaraca psa sa slike često viđaju na istoj ruti: od centra grada do gradske bolnice. Njegovi sadašnji vlasnici kažu da za njega ne postoji dovoljno visoka ograda kada želi otići do bolnice u kojoj je umro njegov vlasnik i mjesta gdje su se rastali.

Tako je ovaj grad na jugu Bosne i Hercegovine dobio svoju verziju filma inspirisanog stvarnim događajima sa Richardom Gereom i psom Hachikom – “A Dog’s Tale”, u kojem je riječ o psu koji je dugo na istom mjestu čekao svojeg preminulog gazdu i koji je postao nacionalnim simbolom vjernosti te na kraju završio kao izložak (prepariran je) u nacionalnom muzeju nauke Ueno u Tokiju.

Ako kojim slučajem naiđete na mostarskog Hachika, nemojte se bojati pitome je naravi, javite mu se i propustite ga da prođe u svojoj novoj staroj misiji, poručuju vlasnici.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime