Nina Babić novo je lice na kanalu 24kitchen, koja u rubrici “Moja francuska pekarica,” donosi zanimljive recepte za pripremu slatkih delicija koje vode porijeklo iz Francuske.

Za kalup: 30 g mekog maslaca, 75 g listića badema.

Za smeđi maslac: 52 g maslaca.

Za svijetlo tijesto: 75 g prosijanog bademovog brašna, 30 g prosijanog šećera u prahu, 50 g žumanaca (tri žumanca), 20 g meda, 50 g cijelih jaja (1 jaje), 5 g ekstrakta od vanilije, pola strugane kore limuna, ¼ strugane kore narandže.

Za tamno tijesto: 16 g kakaa u prahu, 80 g prosijanog bademovog brašna, 60 g prosijanog šećera u prahu, 20 g brašna, 18 g kukuruznog škroba.

Za bjelanac: 160 g bjelanaca (otprilike četiri i po bjelanca), 80 g slatkog vrhnja (35 posto masnoće).

Za ganache: 275 g crne čokolade, 250 g slatkog vrhnja (35 posto masnoće).

Postupak pripreme:

Namažite pravougaoni kalup za pečenje maslacem. Obilno pospite dno i rubove listićima badema. Stavite ga u frižider na 15 minuta.

Stavite maslac u lončić i zagrijavajte na niskoj vatri. Čim se maslac rastopi, počnite ga polako miješati dok ne dobijete smeđu boju, otprilike pet do sedam minuta. Sklonite s vatre i stavite sa strane, da se ohladi oko pet minuta.

Pomiješajte bademovo brašno, šećer u prahu, žumanca, med, cijelo jaje i vaniliju u zdjeli miksera. Stavite široki nastavak. Miješajte oko pet minuta, sve dok smjesa ne postane sasvim svijetla i lagana.

Dodajte mlak smeđi maslac i miješajte na srednjoj brzini oko 30 sekundi. Na kraju, dodajte u tijesto korice limuna i narandže.

Prosijte zajedno kakao, bademovo brašno, šećer u prahu, brašno i kukuruzni škrob.
Umutite bjelanac na srednjoj brzini oko 10 sekundi. Dodajte šećer i mutite još nekoliko minuta na visokoj brzini, do čvrstih vrhova.

Odmjerite 120 grama umućenog bjelanca i stavite ga u smjesu sa žumancem. Ne mutite prebrzo, pazite da smjesa ne ispari.

Preostali dio bjelanaca stavite u suhe sastojke.

Zagrijte rernu na 180 stepeni s rešetkom u sredini. Sipajte smeđe tijesto u kalup i lijepo ga lopaticom rasporedite po dnu. Preko tog tijesta, sipajte žuto tijesto i poravnajte. Pecite oko 25 minuta.

Onda smanjite temperaturu na 160 stepeni i pecite još 20 minuta ili dok kolač očvrsne.
Provjerite drvenim štapićem. Izvadite kolač iz rerne, odmah izvrnite na rešetku i zamotajte u kuhinjsku krpu da se ohladi na sobnoj temperaturi (oko sat).

Za ganache na pari istopite čokoladu do pola tako da ne bude skroz istopljena. Neka vrhnje proključa i prelijte ga preko čokolade, onda posudu prekrijte folijom ili kuhinjskom krpom i ostavite otprilike 60 sekundi.

Poslije toga lopaticom brzo miješajte vrhnje u sredini, u smjeru kazaljke na satu.
Primijetit ćete kako smjesa postaje tamnija u sredini, da bi na kraju rotacija obuhvatila i dijelove smjese na rubovima. Miješajte dok boja ne postane ravnomjerno tamna i nema nikakvih grudica.

Ispečeni kolač stavite na dasku za rezanje dnom okrenutim prema gore. Dugim zupčastim nožem presijecite ga horizontalno. Premažite donji dio ganacheom i preko njega stavite gornji dio.

Vratite kolač u kalup, a onda ga stavite u frižider da se dobro stegne, bar 30 minuta.

Ganache će se stegnuti i držati cijeli kolač. Ostavite ga da stoji desetak minuta na sobnoj temperaturi, a onda izrežite.

Komentari