Manifestacija “Jedne noći u decembru”: Sarajevo slikom i muzikom odaje počast Kemalu Montenu

Autorica projekta i izložbe je Amina Abdičević

U sjećanje na lik i djelo Kemala Montena, kao jednog od utemeljitelja sarajevske pop scene, čije pjesme se i danas pjevaju u svim zemljama regiona, bit će održana manifestacija “Jedne noći u decembru” povodom obilježavanja 70 godina od njegovog rođenja.

Općina Stari Grad Sarajevo podržala je ovaj projekat koji će se realizovati od 26. decembra 2018. do 10. januara, 2019. godine u Štrosmajerovoj ulici, jednoj od najprometnijih ulica te općine.

Manifestacija, koja je zamišljena kao izložbena postavka, ujedno će biti i novi turistički proizvod koji će biti dostupan građanima Sarajeva, ali i svim posjetiocima glavnog grada BiH, kao najatraktivnije turističke destinacije u zimskom periodu u regionu. Autorica projekta i izložbe je Amina Abdičević, a njegovu realizaciju omogućili su Općina Stari Grad Sarajevo, Općina Centar, Turistička zajednica KS i Ministarstvo kulture i sporta KS.

Centralnim dijelom Štrosmajerove ulice bit će postavljeno 12 samostojećih elemenata na kojima će kroz kreativni umjetnički prikaz u štampanoj formi biti napravljen presjek života i realizovanih umjetničkih dostignuća Kemala Montena. U sklopu njih bit će i postamenti sa LED rasvjetom i iz njih će biti emitovan audiozapis na osnovu čega će biti predstavljen kompletan produkcijski rad Kemala Montena.

Bit će postavljena i Mala scena kao mjesto dešavanja svečanog otvaranja izložbe, a imat će i interaktivni karakter s posjetiocima kao mjesto sa kojeg bi publika mogla ponijeti uspomenu u obliku foto dokumentacije. Manifestaciju će pratiti i prigodne brošure, te 10 različitih vrsta razglednica s likom Kemala Montena.

“Jedne noći u decembru”, manifestacija povodom obilježavanja 70 godina od rođenja Kemala Montena, uvod je za implementaciju projekta otvaranja muzeja sarajevske pop-rock muzičke scene, koji će svakako doprinijeti razvoju i unapređenju kulturnog turizma u Sarajevu.

Komentari