Kao i u modi, tako i u beauty svijetu, dolaskom nove sezone, mijenjaju se trendovi. Osim nekoliko novina u proizvodima za njegu kože i kose, koji su najvažniji dio sveukupne njege, sezona proljeće i ljeto 2019, sa nekoliko noviteta, osvježit će i način šminkanja.

Durmišević: Više ne stoji pravilo da su umjetne trepavice samo za večernji look

Prema riječima Lamije Durmišević, makeup artistice iz Sarajeva, ova sezona donosi šminku bez jakih kontura sa sjajnim i glowy lookom.

– Podloga treba biti blaga, jer je akcenat stavljen na prirodni izgled. To znači da ne treba pretjerivati sa puderom. Tuš je i dalje tražen, iako ga poznati svjetski vizažisti već nekoliko godina zaobilaze. Sjene su blage, tzv. nude u smeđim i roze tonovima. Ruž na usnama je obavezan, a najpopularnija boja je nude smeđa, ali nećete pogriješiti i ako izaberete roze tonove – kaže Durmišević.

Iako je, kako je kazala, tražen, tuš je sve manje u trendu, naročito tokom dana, a najbolje ga je zamijeniti umjetnim trepavicama.

– Više ne stoji pravilo da su umjetne trepavice samo za večernji look. Sve više nose se i tokom dana, i po meni je to odlično. One cjelokupni izgled lica dižu na veći nivo, ističu oči, a naročito pomažu u slučajevima kada žena ima rijetke i kratke trepavice, a takvih je sve više. Iako je japansko ocrtavanje obrva veliki trend, ova sezona donosi prirodniji izgled, pa bih savjetovala da se eventualni nedostaci nadoknade olovkom i pincetom. Naravno, u slučajevima kada je to zaista potrebno, može se primjeniti i tehnika trajno iscrtanih obrva – dodaje Durmišević.

Naša sagovornica dala je i nekoliko savjeta djevojkama koje se pripremaju za predstojeće maturske zabave.

– Maturska zabava je prilika koju će svi ovjekovječiti fotografijama, pa konture lica trebaju biti naglašenije. Za ovu priliku važno je istaknuti oči, a to se najbolje postiže umjetnim, malo dužim, trepavicama, ili ako djevojka traži, to se može uraditi i tušem. Boja sjene i način njenog nanošenja zavisi od tona i izgleda haljine koju će djevojka nositi. Poželjne su zlatne, srebrene, pa čak i crna sjena. Ruž također, treba biti u skladu sa haljinom. Naravno, najbolji izbor su nude ruževi, koji su postojaniji, ali se ne treba ustručavati nanijeti i crveni karmin, kojeg ćete, istina, tokom noći trebati popravljati. Šljokice su za ovu priliku dobrodošle. Od njih ne treba bježati, jedino ih je važno uklopiti u cjelokupan stajling kako sjaja ne bi bilo previše – kaže Durmišević.

Komentari