Malo je onih koji mogu odoljeti vrhunski pripremljenim ćevapima, pljeskavicama, ražnjićima, povrću sa roštilja… Ali da bi hrana, pripremljena iznad žara bila vrhunska, treba je znati i pripremiti. Mnogi, uglavnom zbog neznanja, ne koriste sve mogućnosti roštilja, a dobri kuhari svoje tajne nerado otkrivaju.

Roštiljanje nije samo „baciti“ meso na vrelu rešetku i pripaziti da se ne ugljeniše. Ima tu još podosta trikova kojima se rijetki koriste.

Vješti kuhari dobro iskoriste razlike u temperaturi površine za pečenje. Da bi se dobio savršen odrezak najprije ga zapeku na najtoplijem dijelu roštilja, a potom premjeste na dio umjerene temperature kako bi se okusi mesa do kraja razvili.

Osim toga, osebujan okus hrani pružaju i različite vrste ugljena, pa tako hrastov ugljen hrani daje miris dima, što je idealno za povrće i meso.

Evo još nekoliko tajni kvalitetne pripreme hrane na roštilju:

Obavezno dodajte maslac

Uvijek vam se čini da odresci mesa, koje pripremate kod kuće, nikada nisu ukusni kao oni u restoranima? Da bi postigli jednak ukus i strukturu mesa odrezak odmah nakon pečenja sklonite s roštilja. Potom uzmite kašiku maslaca i njom premažite meso i ostavite da se rastopi. Dobit ćete počena i ukusan komad mesa. Istu proceduru možete primijeniti i kada na roštilju pripremate povrće.

Ne zaboravite aromatično bilje

Prije pečenja na vrući ugljen pospite šaku-dvije svježeg ili suhog začinskog bilja. Najbolje je da koristite ruzmarin ili estragon, a od mirisa, koji će se ubrzo početi širiti oko vas, ubrzo ćete ogladnjeti. Meso priptemljeno na takav način dobit će posve novi ukus.

Nespretnosti sa ražnjićima

Drveni ražnjići trebali bi poslužiti ako ste ih najprije natopili u vodi. Međutim, čini se da ih nikakvo namakanje nije moglo spriječiti da se zapale. Metalni ražnjići bili su pravi napredak dok ih niste okrenuli, ali tada se nisu mogli podignuti da bi se ražnjić okrenuo, a hrana bi se okretala zajedno s njima. Pljosnati ražnjići bili su korak naprijed, držali su hranu na mjestu, ali luk, paprika i gljive često bi se prepolovili kada biste ih pokušali staviti na ražnjić. Rješenje za sve te probleme leži u upotrebi korpica za ražnjiće, a možete ih nabaviti u specijaliziranim prodavaonicama kuhinjske opreme. Te domišljate napravice sastoje se od izduljene žičane kutije s poklopcem i dugom drškom. U njih složite sastojke za ražnjiće, zatvorite ih kako bi hrana ostala na svom mjestu, a zatim ih složite na vruć roštilj.

Kako izbjeći bakterije

Bakterije koje uzrokuju trovanje hranom “vole” roštilj, a nedovoljno pečena hrana savršena je prilika za njihovo razmnožavanje. Uz malo pažnje držat ćete ih podalje od roštilja. Prije nego što meso stavite na rešetku pobrinite se da bude zaista vruća. Ugljen je spreman kada se užari, a površina mu je ravnomjerno prekrivena blijedosivim pepelom. Za to je potrebno oko 30 minuta, a sirovu hranu ne ostavljajte na suncu. Iznesite je iz kuhinje tek kada roštilj bude spreman za pečenje. Zamrznutu hranu do kraja otopite, a tek onda staviti na roštilj. Nikada nemojte ubrzano roštiljati. Sva riba i meso, a naročito piletina, moraju biti dobro pečeni.

Ne stavljajte piletinu na najvrući dio roštilja jer izvana će pocrniti, a u sredini meso će ostati sirovo. Da biste provjerili je li piletina dovoljno pečena, u najdeblji dio mesa zabodite metalni ražnjić – sokovi koji iscure trebali bi biti bistri i bez traga krvi.

Sirovu i pečenu hranu držite u odvojenim posudama. Trebali biste upotrebljavati i poseban pribor, jedan za sirovu hranu i jedan za pečenu.

Marinadu koja je bila u dodiru sa sirovim mesom nikada nemojte ostavljati. Bacite je i posudu dobro operite prije ponovne upotrebe.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime