Većina roditelja osjeća se prilično sigurno kada dozvoli svojoj djeci da gledaju kanal za djecu, YouTube Kids. No, zabrinjavajući videozapisi, na koje su nedavno naišle neke mame, ukazuju na to da taj kanal zna sadržajno biti opasan za mlade uzraste, piše CNN.

Tako je Free Hess, majka iz Floride, na YouTube Kids pronašla video sadržaje koji djeci daju upute o tome kako počiniti samoubistvo. Hess je prvi put takav videozapis vidjela još u julu prošle godine jer ju je jedna druga mama upozorila da je naišla na takav sadržaj kada je gledala crtiće sa svojim sinom na YouTube Kids. Usred jednog crtića, bila je ubačena video snimka čovjeka u sunčanim naočalama koji je djeci govorio kako da prerežu šaku.

Pedijatrica Free Hess odmah je prijavila taj videozapis i zatražila da se ukloni s kanala YouTube Kids. Kazala je kako je vodstvu te video platforme trebalo sedam dana da uklone opasni sadržaj. Ovog mjeseca ponovo je naišla na sličan videozapis, sada na YouTubeu. Prijavila ga je, ali uposlenicima te platforme opet je trebalo nekoliko dana da sklone taj sadržaj.

– Užasno sam ljuta, tužna i frustrirana – kazala je Hess za CNN.

Dodala je da, s obzirom na to da je pedijatrica, u prilici je vidjeti kako sve više i više djece dolazi s povredama zbog samopovređivanja ili zbog pokušaja samoubistva.

Hess je ispričala kako je nakon ova dva slučaja išla detaljnije istraživati kanal YouTube Kids i da je uočila nešto zastrašujuće. Naime, ne samo da je pronašla videozapise koji potiču na samoubistvo, nego i snimke koje veličaju seksualno iskorištavanje i zlostavljanje, trgovinu ljudima, kupovinu oružja i porodično nasilje.

Pronašla je čak jedan videozapis, baziran na popularnoj igrici Minecraft, koji je prikazivao masovnu pucnjavu u školi.

Mada je istina da sada kanal YouTube Kids brže povlači štetan sadržaj od YouTube kanala, Hess smatra da je to ipak presporo jer takav sadržaj sigurno škodi djeci i prije nego što ga neko prijavi.

– Kada neko to prijavi, već je kasno jer su ga mnoga djeca već vidjela – rekla je i pritom pozvala sve roditelje da bolje prate šta njihova djeca gledaju na malim ekranima i da se udruže te grupno reagiraju ako primijete tako opasan sadržaj.

Komentari