Legendarna krstarica ide u penziju: Nasljednik iz Jaguara dolazi uz iznenađenje

Poznato je kako je "jaguar XJ" najveći, ali je manje poznato da je i najlošije prodavani Jaguarov model, pa ne čudi što će uskoro biti penzionisan

Sve do posljednje generacije bio je jedan od onih klasika koje možete prepoznati, a onda je 2010. godine stigao potpuno novi “X351” novog lica i naličja. U međuvremenu je 2015. godine moderniziran, a specijalnom izvedbom označio je veliki jubilej – 50 godina imena XJ.

Aktuelnoj generaciji malo fali i do 10. rođendana, ali takav neslavni rekord Jaguar ipak neće dopustiti, pa će 5. jula biti proizveden zadnji primjerak modela XJ kakvog znamo, javlja Autocar.

Ipak, XJ je na kraju ostvario sasvim solidan rezultat. Uključujući izuzetno skupu Autobiography izvedbu i sportaša XJR575, model je dogurao do 120.000 primjeraka. Uvođenjem WLTP standarda spao je tek na 3.0 V6 dizelaša s 300 KS. Stoga ne čudi što je prošle godine u Evropi prodato tek 1.099 primjeraka.

A tokom iduće godine dolazi nova generacija. Dovoljno je reći da XJ u neku ruku želi konkurirati Porscheovom “taycanu” i Audijevom “E-Tron GT”.

Zato bi XJ u potpunosti trebao prijeći na struju, što znači da su i A8 i S klasa ugroženi. Naime, i dva njemačka krstaša dobivaju električna izdanja. Posljednje informacije govore o konceptu s četiri elektromotora, svaki snage 200 KS te setu baterija kapaciteta do 100 kWh.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime