Potrebni sastojci: prhko tijesto, 1 šolja šećera, 3 kašike plus 1,5 kašičica gustina, 1 šolja mlijeka, pola šolje soka od limuna (2-3 limuna), 3 žumanca, ¼ šolje omekšalog maslaca, naribana korica jednog limuna, 1 šolja kiselog vrhnja, 1 šolja slatkog vrhnja za šlag, 2 kašike šećera.

Postupak pripreme:

1. Razbijte jaja u manju posudu i lagano ih umutite sa viljuškom, pa ostavite sa strane.
2. U većoj posudi izmiješajte šećer i gustin, dodajte mlijeko, limunov sok i sve dobro promiješajte.
3. Smjesu kuhajte na srednje jakoj vatri, stalno miješajući dok smjesa ne postane gusta.
4. Smanjite temperaturu i kuhajte još dvije minute.
5. Jednu kašiku vruće kreme sipajte u jaja, stalno miješajte, dodajte još nekoliko kašika, a zatim jaja sipajte u ostatak vruće kreme i stalno miješajte da jaja ne bi koagulirala.
6. Vratite kremu na ringlu i prokuhajte još dvije minute. Sklonite kremu sa vatre, dodajte maslac i miješajte da se u potpunosti rastopi i sjedini.
7. Ostavite kremu da se u potpunosti ohladi, pa umiješajte kiselo vrhnje.
8. Ohlađenu kremu sipajte preko pečene prhke kore.
9. Mikserom umutite vrhnje za šlag, dodajte šećer, pa miješajte dok ne dobijete čvrsti šlag.
10. Premažite šlag preko kreme, pa pitu stavite u frižider na hlađenje.

Komentari