Omlet svi znaju pripremiti. Međutim, koliko god jednostavno izgledala njegova priprema, treba ipak, znati poneki trik kako jelo na kraju ne bi izgledalo kao prepečena, nedefinirana ili gnjecava masa.

Ovo su najčešće greške koje mnogi prave, upozoravaju na portalu Bon Appetit.

Jaja  Dobro ih umutite snažnim pokretima, tako da dodate zrak i volumen neposredno prije stavljanja u posudu za pečenje. Možete ih jače umutiti i kad ih stavite u posudu za pečenje. Ono što nikako ne smijete uraditi je da ih umutite i pustite da stoje.

Nemojte dodavati mlijeko, jogurt, mileram ili vodu u jaja Mnogi misle da će jaja tako biti kremastija, ali jaja i dodatna tečnost će se razdvojiti tokom pečenja i stvoriti vlažna, prepečena jaja. Mileram možete umiješati u jaja nakon ih skinete sa ringle. Umjesto dodavanja ulja na dno posude, u smjesu prije pečenja možete dodati maslac.

Pazite na previsoku temperaturu Ključ je u tome da omlet pečete na umjerenoj vatri. Tokom pečenja tavu možete sklanjati ili pomijerati s izvora toplote i opet vraćati.

Nemojte prepeći Skinite jaja s izvora toplote neposredno prije nego što su gotova, preostala toplota odradit će svoje. Osim toga, koristite tavu s neprijanjajućim dnom kako pola omleta ne bi ostalo slijepljeno za posudu.

Zaboravite na miješanje Dok se jaja peku nemojte ih miješati viljuškom. Koristite kuhinjsku lopaticu otpornu na toplotu ili drvenu kašiku.

Komentari