Gennaro Contaldo rođen je 21. januara 1949. u Minori, u Italiji. Odrastao je u malom selu gdje je razvio svoju ljubav prema hrani.

Svakog dana volio je ići u lov sa svojim djedom i ocem i sakupljari ljekovito bilje sa svojom majkom.

Počeo je raditi u lokalnom restoranu sa samo osam godina.

Napustio je Italiju 1969. i otišao u London, gdje se oženio 1974. i ima troje djece.

Kratko je imao mali biznis sa italijanskim antikvitetima.

Njegova inspiracija da se počne baviti kuhanjem u Engleskoj djelimično je vezana za prisustvo divljači i gljiva, dviju komponenata važnih za njegovo djetinjstvo.

Kasnije je radio u Londonu u poznatim restoranima, a u restoranu “Neal Street” upoznao je Antonia Carluccia.

Restoran “Neal Street” napustio je 1998. i otvorio “Passione”, koji je u 2005. godini dobio nagradu “najbolji italijanski restoran”.

U aprilu 2003, Contaldo je objavio svoj prvi kuhar, “Strast”, koji je posvećen kuhanju koje ga vezuje za djetinjstvo.

Autor je tri kuhara.

Godine 2011. obišao je Italiju sa Antoniom Carlucciom zbog snimanja televizijske serije “Dvojica nezasitih Italijana”.

Potom slijedi druga televizijska serija emitovana u 2012 – “Dvojica nezasitih Italijana: i dalje gladan”.

Contaldo je poznat po saradnji sa Jamijem Oliverom, kojeg je upoznao 90-tih godina u “Neal Street” restoranu.

Među mnogim receptima ovog slavnog kuhara izdvojili smo jedan prikladan za predstojeće novogodišnje praznike:

Dinstana junetina u crvenom vinu

Potrebni sastojci: 1 kg junećeg bifteka, 1 česno bijelog luka, 2 svježa lovorova lista, 2 stabljike ruzmarina, 1 glavica luka, 3 mrkve, 2 stabljike celera, 1 flaša crvenog vina, 6 kašika maslinovog ulja, so, 8 zrna crnog bibera.

Postupak pripreme:

Sitno isijecite luk, mrkvu i celer. Stavite u veliku posudu, dodajte lovorov list i biber.

Komad mesa zavežite kuharskom špagom. Stavite ga u posudu s povrćem. Sve zalijte crvenim vinom i ostavite meso i povrće da stoje preko noći.

Meso izvadite iz marinade i u posudi ga sa svih strana nauljite. Izvadite meso i dodajte povrće s vinom.

Čim smjesa prokuha, unutra vratite meso, dodajte so i smanjite temperaturu, poklopite lonac i jelo kuhajte dva sata.

Meso izvadite iz lonca i razlomite ga ili isijecite na komadiće.

Komade mesa poslužite sa solju, crvenim vinom i kriškom hljeba.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime