“Kralj Lear” ponovo na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo

Uz prvaka Drame Narodnog pozorišta Sarajevo Izudina Bajrovića, koji je utjelovio ulogu Kralja Leara, za koju je dva puta osvojio nagradu za najboljeg glumca, igraju i Sanela Pepeljak, Mediha Musliović, Slaven Vidak, Vedran Đekić i Elma Juković

U Narodnom pozorištu Sarajevo  5. decembra s početkom u 19.30 sati, bit će izvedena dramska predstava “Kralj Lear” rađena po tekstu Williama Shakespearea, u adaptaciji i režiji Diega de Breae.

Uz prvaka Drame Narodnog pozorišta Sarajevo Izudina Bajrovića, koji je utjelovio ulogu Kralja Leara, za koju je dva puta osvojio nagradu za najboljeg glumca, igraju i Sanela Pepeljak, Mediha Musliović, Slaven Vidak, Vedran Đekić i Elma Juković.

Predstava je realizirana u koprodukciji Narodnog pozorišta i Scene MESS, uz podršku Britanske ambasade, koje je ujedno i partner projekta.

Predstava je titlovana na engleski jezik.

“Kralj Lear” istražuje ljudsko putovanje kroz tamu i ponor smrti. Silazak je pun straha, nesigurnosti i nemoći. Naime, sudar sa smrću nije prepušten slobodnoj ljudskoj volji.
Learov odlazak u svijet smrtne tame još je bolniji i tragičniji zbog njegovog rastrzanog srca i pomračenog uma.

Nekadašnji Bog na Zemlji, sada duboko poniženi obični smrtnik, na zalasku svog života pokušava da spozna istinu koja će ga sunovratiti u krajnju propast. Razarajuća bol saznanja da je bio prevaren i izigran gura ga u lavirint patnje koja ga pogađa neljudskom snagom i moći.

Onaj koji je bio sve, sada je ništa. Sve je to kazna života na čijem kraju Lear, kada već nije mogao ranije, preuzima svu patnju na sebe da bi se preko nje očistio. Learov odlazak je pravi danse macabre koji ga lišava svega. Zemlja je postala grobnica, neka neko dozove sunce!

Komentari