Za odličnu zabavu najvažniji su ljudi sa kojima ste, ali ako će dobar izgled učiniti da se još bolje osjećate, onda se vrijedi potruditi i učiniti sve da vaš svečani look u novogodišnjoj noći bude nešto o čemu će se i kasnije pričati.

Osim lijepe haljine, cipela i frizure, važan segment je i makeup.

U želji da se našminka drugačije nego ostalih dana u godini, i da to naravno, bude glamurozan look, mnoge žene odu u pogrešnom smjeru, pa na kraju, umjesto svečanog, ali odmjerenog izdanja, zbog previše šminke i svjetlucavih elemenata, podsjećaju na “pokretnu jelku”.

Kako se i vama to ne bi dogodilo, dobro je, ako baš i niste vješti sa postizanjem svečanog izgleda, potražiti savjet stručnjaka.

Behka Baković

Behka Baković, specijalista kozmetologije i vlasnica Beauty instituta “La Mer” u Sarajevu, za naš portal, na modelu Šejli Ramović, pokazala je kako postići univerzalni svečani makeup look primjeren baš za predstojeće novogodišnje svečanosti.

Prvi korak – Očistite lice, a potom nanesite masku

FOTO: K. SOFTIĆ

– Na očišćeno lice našeg modela nanijela sam masku sa kavijarom i pigmentom zlata, koja će joj podariti prijeko potrebnu vlagu i baršunasti izgled. Osim toga, ova maska napravit će odličnu zaštitu između kože i šminke. Masku je dovoljno držati pet minuta, a potom je polako skinuti, a vlažnost koja ostane na licu, čistim prstima dobro utapkati u kožu.

Drugi korak – Tečni i puder u prahu

– Pošto model nema problema sa kožom, nismo imali potrebe nanositi korektor, nego smo odmah nanijeli tečni puder, najbolje neki koji sadrži emulgatore, čiji je zadatak da navlaže kožu. Važno je izabrati pravu nijansu koja se neće puno razlikovati od boje puti, ali ni pretjerati sa količinom. Nakon toga stavili smo puder u prahu, čiji je zadatak da fiksira tečni puder. Aplicirali smo ga i na dio vrata ispod ruba lica kako bismo izbjegli vrlo ružnu liniju, koja ponekad može ostati od pudera.

Treći korak – Obrve su ogledalo lica

– Lijepo oblikovane obrve pojačali smo smeđom bojom, a dok sam ih uređivala dobila sam viziju kako ću našminkati oči.

Četvrti korak – Šminkanje očiju

– Za svečani look važno je izabrati samo jedan dio lica i istaći ga. Ja sam se ovog puta odlučila za oči. Istakla sam ih tamnom sjenom koja sadrži zlatne čestice, prikladne za svečane prilike, kakva je novogodišnja zabava. Sjenu sam stavila na način da dobijem mačkasti efekt. Potom sam na trepavice nanijela samo jedan sloj maskare. Nakon što se maskara osušila, stavila sam umjetne trepavice, bez kojih je svečani look danas teško zamisliti. Crnim ajlajnerom iscrtala sam tanku liniju na gornjim kapcima očiju. Ajlajner je nezamjenjiv kada želimo istaći oči, postići senzualnost i dramatičan look.

Peti korak – Jarko crveni ruž na usne

– Jarko crveni ruž odličan je izbor za ovakve prilike, a dobro pristaje i mom modelu. Prije nanošenja rubove usana iscrtala sam crvenom olovkom kako bi ih istakla, ali i lakše nanijela ruž.

Šesti korak – Rumenilo za isticanje jagodica

– Jagodice sam istakla nude bež rumenilom sa primjesom smeđe boje i nisam pretjerala.

Sedmi korak – Hajlajter za potpuni efekt

– Cjelokupan svečani makeup look zaokružila sam sa dvije nijanse svjetlucavog hajlajtera. Na jagodice nanijela sam ružičasti, a na dijelu ispod obrva, nosu i iznad usana smeđi hajlajter.

Pogledajte video: 

Komentari