Tokom jeseni i zime koža je izložena agresivnim vanjskim faktorima, poput hladnoće, vjetra, zagađenog zraka, a svi ti faktori mogu uzrokovati razna stanja, kao što su dehidracija, isušivanje, ljuštenje, crvenilo, pa i pojava bubuljica i mitisera.

Zbog toga je kožu itekako važno u narednim mjesecima adekvatno zaštititi i njegovati.

A, da biste to radili pravilno, prije svega, kožu treba dobro poznavati, odnosno otkriti njen tip, a potom potražiti savjet stručnjaka kako je tretirati i koje preparate koristiti tokom dnevne, sedmične i mjesečne rutine njege.

FOTO: J. BRUTUS

Prema riječima Behke Baković, specijaliste kozmetologije i vlasnice Beauty Instituta “La Mer” u Sarajevu, kožu u narednim mjesecima treba hraniti odgovarajućom kremom, odnosno dati joj imunitet kako bi se mogla izboriti sa vanjskim faktorima.

– Prije svega, treba izabrati adekvatnu kremu koja će odgovarati tipu kože. Ona treba sadržavati vitamine, minerale i proteine. Naročito se to odnosi na zreliju kožu. Što se tiče kozmetičkog tretmana u salonu, jako je važno da se, prije svega, na licu uradi dubinski piling koji će odstraniti izumrle ćelije, koji će kožu učiniti čistom, glatkom i sjajnom, spremnom da u nju penetriraju svi ostali proizvodi, poput maski i krema – kaže Baković.

U Beauty Institutu “La Mer”, koji se nalazi u centru glavnog grada naše zemlje, damama se nudi oko 30 raznih vrsta tretmana njege, uljepšavanja i masaža, počev od svih oblika tretmana lica, microneedlinga, preko permanentnog makeupa, manikira, pedikira, solarija, do raznih oblika masaža, od sportskih, do relaksirajućih.

Lijepo uređen prostor, opremljen najsavremenijim aparatima za beauty tretmane i stručno osoblje, među kojima su kozmetičari, kozmetolozi, makeup artisti, fizioterapeuti, čine sve da klijentice iz “La Mera” izađu njegovane, lijepe i opuštene.

Klijenticama, koje prvi put dolaze, savremenim aparatom određuje se analiza kože, kada se detektuju sve promjene na njoj, a potom se predlažu tretmani.

– Kada je riječ o proizvodima koje koristimo, mi smo već godinama zastupnici njemačke kozmetičke firme “Etre belle”, koja ima široku paletu proizvoda, od blagih, voćnih i pilinga na hemijskoj bazi, preko kiselina, krema, tonika, maski… – ističe Baković.

Tokom jeseni i zime žena bi, ističe Baković, trebala otići kozmetičaru jednom mjesečno, ukoliko nema većih problema, poput akni.

– Damama koje imaju mladu kožu potrebna je samo hidratacija, dok je starijoj, osim hidratacije, neophodno obezbijediti i masnoću, ali i vitamine i minerale. Zdravoj koži sasvim je dovoljno jednom mjesečno uraditi higijenski tretman, koji podrazumijeva – piling, čišenje i masku. Tokom ostalih dana u mjesecu žena treba sama da se posveti svom licu, a dnevna rutina njege podrazumijeva da ujutro, nakon umivanja, treba nanijeti odgovarajući tonik i kremu, koja će koži tokom cijelog dana, davati hidrataciju. Nakon toga može se nanijeti šminka. Uvečer, šminku treba skinuti adekvatnim sredstvom. Ukoliko žena ima problem suhe kože, što je učestalo, za uklanjanje makeupa treba koristiti sredstvo koje neće isušiti kožu, odnosno proizvod koji mora imati adekvatnu pH vrijednost (5,5). Potom kožu treba umiti čistom vodom, a onda nanijeti kreme za noć i oko očiju – objašnjava Baković.

Naša sagovornica posebno je istakla problem masne, i kože ispunjene aknama kod mlađih djevojaka.

– Ukoliko se takva kože adekvatno ne čisti i tretira, postoji mogućnost od razlaganja bakterija i pojave infekcije. U našem salonu tretiranje takve kože radi se laserom, jer adekvatna svjetlosna terapija direktno utječe na smanjenje lučenja masnoće. Dakle, liječi se uzrok, a ne posljedica. U takvim slučajevima preporučujemo kreme sa antibioticima, koje će smiriti kožu i dovesti do rezultata – govori Baković.

U “La Meru” najviše pažnje posvećuju trajnom makeupu, a po tome su, kažu najviše i poznati.

– Prije 18 godina, kada sam otvorila salon, mnoge žene su smatrale da je na obrvama dovoljno samo počupati dlačice koje su višak. Međutim, ja sam tome posvetila više pažnje, jer mislim da nakon dobro oblikovanih obrva, ne iscrtanih, žena izgleda puno ljepše. S obzirom da je to postalo itekako popularno, ubrzo sam uvela permanentnu šminku koja obuhvata obrve, oči, gdje se radi donja i gornja linija ajlajnerom i usne. Važno je istaći da mi to radimo na način da permanentna šminka izgleda kao prirodna, ona uljepšava i naglašava oči, usne i obrve. Takva šminka na očima traje od sedam do deset godina, na usnama od tri do pet, a obrve bi trebalo jednom u 12 ili 24 mjeseca, osvježiti – objašnjava Baković.

Među brojnim klijenticama koje dolaze u “La Mer” su i žene iz javnog života naše zemlje, od političarki, preko glumica i pjevačica, do doktorica i novinarki.

Baković kaže kako Bosanke i Hercegovke itekako vode računa o svom izgledu, a kao najbolji primjer navodi podatak da na razne tretmane uljepšavanja dolaze i žene koje su prešle osmu deceniju života.

– Često su tu Suzana i Mirza Dilić, Jasna Žalica, Vedrana Božinović, Zana Marjanović, Dalija Hasanbegović, Rialda Karahasanović… – otkrila nam je na kraju razgovora Baković.

Komentari