Istraživanja su pokazala da, kada je riječ o zloćudnim bolestima, žene najčešće obolijevaju od karcinoma dojke.

No, ono što ohrabruje u posljednje vrijeme je to što stopa uspješnog liječenja raste, dok, ukoliko se karcinom otkrije u početnom stadiju, uspješnost liječenja je skoro stopostotan.
Upravo iz ovih razloga veoma je važno podvrgavati se redovnim pregledima, kako kod ljekara, tako i samostalno.

Ljekari preporučuju da se sa samopregledom počne već u ranim dvadesetim godinama.
Bitno je da se pregled radi uvijek u istom periodu ciklusa, kako biste primijetili eventiualne promjene. Preporuka je se da se pregled radi u posljednjoj sedmici ili posljednji dan ciklusa.

Kako biste na pravi način uradili samopregled, evo nekoliko koraka koje biste trebali slijediti:

Prvi korak

Posmatrajte grudi u ogledalu sa rukama pored tijela ili na bokovima. Prvo obratite pažnju na bradavice, da li su proporcionalne. Važno je da ne postoji, od pregleda do pregleda, promjena položaja bradavice. Obratite pažnju na oblik grudi i kožu. Ukoliko su dojke uobičajene boje, veličine i oblika, odnosno ukoliko su proporcionalne jedna drugoj, bez većih razlika u veličini i vidljivih otoka, onda nemate razloga za brigu.

Drugi korak

Podignete ruke iznad glave i obratite pažnju na iste stvari kao u prvom koraku.

Treći korak

Treći korak podrazumijeva fizički pregled – opipavanje. Podignite lijevu ruku i opipajte desnom rukom lijevu dojku, a zatim lijevom rukom desnu dojku. Pravite male kružne pokrete dok opipavate dojke. Opipajte cijelu dojku od vrha prema dnu i sa strane – od ključne kosti do stomaka i od pazuha do dekoltea. Pratite određenu šemu kako biste bili sigurni da niste preskočili neku sekciju. Koristite lagani pritisak za tkivo neposredno ispod kože i jači pritisak da osjetite tkivo dojke skroz do grudnog koša.

Četvrti korak

Ponovite korak tri samo u drugom položaju. Možete ležati ili sjediti i ponoviti pažljivo pregled dojki. Veoma je važno da fižički pregled radite u različitim položajima, kako vam nešto ne bi promaklo. Ovo možete raditi i pod tušem, jer ruke lakše klize preko dojke.
Važno je da znate da samopregled ne može da zamijeni pregled kod ljekara niti mamografiju. Zato se savjetuje da pregled radite svakih šest mjeseci do godinu ukoliko ljekar ne zahtijeva drugačije.

Komentari