Koliko ga često konzumirate: Kakao podiže energiju i čini nas sretnijim

Kakao ima okus čokolade, ali je zdraviji. Osim toga, spremiti se može na bezbroj načina, pa ga možete dodati u smoothie, vruću čokoladu, kolače...

Sa novogodišnjim praznicima bliži se i vrijeme pripreme kolača i drugih slastica.

Važno je poznavati šta nam sve one donose, a kakao nam je drag iz čak nekoliko razloga koje navodi goodhealth.co.nz.

Ukusan je

Kakao ima okus čokolade, ali je zdraviji. Osim toga, spremiti se može na bezbroj načina, pa ga možete dodati u smoothie, vruću čokoladu, kolače…

Antioksidans je

Kakao je namirnica koja sadrži najviše antioksidansa, a njegova količina za 40 puta je veća nego količina antioksidansa u primjera radi, borovnicama.
Kao takav, kakao nas štiti od upala, preuranjenog starenja te kardiovaskularnih bolesti.

Njegova historija je romantična

Komercijalizacijom Valentinova, čokolada, a s njom i kakao, povezani su s romantikom, ali slabo je poznato da su Maje bili prva kultura koja je uključila kakao u romantične geste. Tako su primjera radi, kakao koristile kao piće koje su mladenci dijelili tokom vjenčanja.

Poboljšava raspoloženje

Kakao sadrži hemijske spojeve koji dokazano utječu na raspoloženje.

Dobar je za srce

Flavonoidi koje sadrži kakao snižavaju krvni pritisak, poboljšavaju cirkulaciju, smanjuju holesterol te umanjuju stvaranje plaka na zidovima srca.

Ublažava simptome PMS-a

Osjećaji žudnje koji se javljaju tokom PMS-a označavaju manjak nekog nutrijenta u tijelu. Tako žudnja za čokoladom označava manjak magnezija čije ćete nivoe ekspresno podići jednom kockicom tamne čokolade.

S druge strane, kakao je najveći izvor željeza, a budući da žene gube željezo tokom krvarenja, ispijanje ili konzumacija kakaa na bilo koji drugi način podić će nivoe željeza.

Egzotičan je

Kakao raste u tropskoj klimi te ćete svakim konzumiranjem kakaa svoje okusne pupoljke poslati na godišnji.

Odličan je izvor energije

Između ostalih sastojaka, kakao sadrži i kofein koji stimulira centralni živčani sistem, poboljšava raspoloženje te podiže nivo energije.

Komentari