I dok se žene svakodnevno, što same kod kuće, što u specijaliziranim salonima, podvrgavaju raznim tretmanima uljepšavanja i njege, kod muškaraca se to obično svodi – na brijanje.

Bez obzira što se taj postupak čini jednostvanim, mnogi pripadnici jačeg pola ne znaju kako se pravilno obrijati.

Kako biste izbjegli posljedice, koje se obično javljaju u obliku posjekotina, porezotina, ali i bubuljica, dobro je potražiti savjet stručnjaka, jer lice je ipak, nešto što svi prvo ugledamo na osobi.

Pa krenimo redom:

Dobro navlažite bradu

Jedan od osnovnih uvjeta za brijanje bez iritacije ili posjekotine je taj da brada bude dovoljno mokra. Dlake na licu zaista dobro upijaju vodu, a tako natopljene dlake postaju slabije, a samim tim i lakše za obrijati. Tuširanje prije brijanja idealan je način da ispunite ovaj uvjet. Ako niste u mogućnosti, dobro navlažite bradu, a zatim peškirom koji ste prethodno nakvasili vrućom vodom, pokrijte lice nekoliko minuta. Ovo je tehnika koju koriste berberi.

Koristite kvalitetnu pjenu

Iako je zovemo pjena za brijanje, bolje su one koje manje stvaraju pjenu, a više stvaraju sloj koji je u konstantnom kontaktu sa licem. Potražite pjenu koja sadrži veliku koncentraciju lubrikanta (primjera radi, silikona) i sredstava za omekšavanje lica. Iako kvalitet košta, uštedjet ćete na kupovini brijača jer se upotrebom kvalitetnije pjene smanjuje tupljenje žileta.

Četkica za brijanje nezamjenjiva je

Najbolji berberi i dalje koriste četke za brijanje, naravno, s razlogom. Osim što podiže dlaku za lakše rezanje i bolje aplicira pjenu na lice, četkica je korisna jer uklanja mrtve ćelije kože sa lica, čime značajno umanjuje mogućnost pojave crvenila i iritacije.

Pravilno nanošenje pjene na lice

Pjenu za brijanje nanosite četkicom, kružnim pokretima koji se završavaju prema gore (kako bi dlake bile odvojene od lica).

Koristite kvalitetan brijač i češće mijenjajte žilete

Uvijek koristite kvalitetan i oštar brijač. Ne uklanjate samo dlaku, već i do dva sloja kože. Prije brijanja žilet nakvasite vrelom vodom. Ukoliko se brijete svaki dan, mijenjajte žilete između tri i deset brijanja, zavisno od čvrstoće dlake. Tup žilet je glavni krivac za osipe i iritaciju kože.

Kako pravilno koristiti brijač

Idealno bi bilo da brijač pomijerate u smijeru rasta brade. Počnite sa strane, nakon toga obrijte brkove i na kraju pređite na bradu. Dlake brade su najjače, zbog toga im treba duže vremena da ih pjena i voda omekšaju. Brijanje kontra od rasta dlake omogućava kvalitetnije izbrijavanje, ali i povećava šansu da će vam urasti dlake i da ćete se porezati, pa nije preporučljivo.

Kako izbrijati bradu

Ukoliko želite da bolje izbrijete određene dijelove lica obavezno ponovo nanesite pjenu četkicom i ispirajte brijač vrelom vodom.

Tretiranje lice nakon brijanja

Nakon brijanja lice je najosjetljivije, pa se dobro umijte toplom vodom, po mogućnosti nekim losionom za lice koji sadrži čajevac.

Šta raditi nakon umivanja

Nakon umivanja toplom vodom (i losionom za pranje lica), dobro isperite lice hladnom vodom i obrišite čistim peškirom. Ne trljajte lice peškirom, nego ga samo prislanjajte da upija vodu.

Koju vrstu kolonjske vode i kako koristiti

Šta koristiti nakon brijanja zavisi od osobe. Neki vole kolonjsku vodu sa puno alkohola, dok neki više vole nježne, kremaste balzame bez alkohola. Najvažnije je da budu nemasni, da se brzo upijaju kako lice ne bi imalo ružni odsjaj i da ga rashlađuje.

Komentari