Mnogi često razmišljaju o tome kako iznaći način uz pomoć kojeg bi barem malo uštedili novaca od komunalija u kućnom budžetu.

Naročito su veliki računi za električnu energiju, jer je ona svima najviše potrebna, pa sdamim tim i najviše se troši.

Ako biste i vi da vam već od narednom mjeseca dolaze manji računi za struju, evo nekolikjo praktičnih savjeta koji bi vam u tome mogli pomoći.

Prvi korak

Najbolja rješenja su često i najjednostavnija, ali je teško od njih napraviti naviku. Prvi korak koji možete uraditi, a koji će dati iznenađujuće brze rezultate, je gašenje svjetla svaki put kada izađete iz sobe. Čak i ako izlazite na samo nekoliko minuta, napravit ćete razliku jer će se sve te minue kada na kratko „skoknete“ do druge prostorije da nešto uzmete, na kraju nagomilati i utjecati na račun. Zanimljivost je da obična sijalica svega 15 posto ukupne struje koristi za svjetlost, a ostatak se troši na toplotu. Ako ostavite sijalicu da gori utjecat ćete na potrošnju struje i stvoriti dodatnu toplotu u kući.

Drugi korak

Ako želite uštedjeti na struji razmotrite ugradnju fluorescentnog svjetla koje će vam na kraju biti puno isplativije od običnog. Ipak, morat ćete se pripremiti na nešto veći inicijalni trošak i trebate i dalje poštovati pravilo da gasite svjetlo ako ste izvan prostorije duže od 15 minuta.

Treći korak

Bilo bi dobro da kod kuće ugradite prekidače koji će vam omogućiti podešavanja količine električne energije koju koristi sijalica. Takvi prekidači će omogućiti da u svakom trenutku sami odlučite koliko vam je tačno svjetla potrebno. Najbolje od svega je što osvjetljenje možete u potpunosti prilagoditi svojim potrebama.

Četvrti korak

Odlična ideja za štednju su i programirani prekidači na kojima tačno možete podesiti vrijeme gašenja. To znači da se više ne morate brinuti oko toga da li će se svjetlo ugasiti ili neće kada ga ostavite, zato što će se automatski isključiti nakon nekog vremena. Osim toga, možete isprogramirati svjetlo tako da se uključi svaki put kada dolazite kući.

Peti korak

Stolne i podne lampe stavite u ugao zato što će se svjetlo na taj način reflektirati na okolne zidove u sobi. Tako ćete dobiti efikasnije osvijetljenu prostoriju.

Komentari