Ako mislite da je nemoguće svakodnevno unositi potrebnu dozu vitamina putem hrane, umjesto kroz vitaminske tablete, stručnjaci razuvjeravaju.

Tablete sa vitaminima možda se čine kao najbrže i najjednostavnije rješenje, ali hrana je nezamjenjiva u smislu obilja nutrijenata i vlakana koje sadrži.

Ovi nutrijenti ono su što održava naše tijelo u maksimalno dobroj formi i funkciji, čime se stvaraju snažne kosti te povećava moždana aktivnost, raspoloženje i moć pamćenja.

Osim toga, sastojci u hrani pomažu našem imunološkom sistemu da se brani od štetnih virusa i bakterija.

Stručnjaci se slažu da se vitaminske tablete trebaju koristiti samo kao suplementi prehrani, ali nikako kao zamjena za pravu hranu i zdrave namirnice.

Iako postoje hiljade vitamina koji su važni za zdravlje, sljedeći su najvažniji, naročito u mjesecima koji nam slijede, kako bismo izbjegli prehlade i gripu:

Vitamini B6 i B12

Zašto su važni: B kompleks vitamina (posebno vitamini B6 i B12) održavaju normalnu funkciju krvi, živaca i imunološkog sistema. Nedostatak ovih vitamina može biti faktor rizika za bolesti srca i moždani udar.

Koliko vam je potrebno dnevno: Preporučena doza je 1,3 miligrama za B6 i 2,4 mikrograma za B12.

Najbolji izvori hrane: B6 se može pronaći u cjelovitim žitaricama, bananama, grahu, orašastim plodovima, pšeničnim klicama, piletini i ribi. B12 se nalazi u govedini, peradi, jajima, ribi i mliječnim proizvodima.

Kako ih unositi: Jedna šoljica običnog jogurta i banana, trideset grama sjemenki suncokreta i 90 grama pečene govedine ispunit će kvote B12 i B6. B12 se nalazi samo u proizvodima životinjskog porijekla, pa ga vegani trebaju uzimati kao suplement.

Vitamin C

Zašto je važan: Vitamin C je antioksidans koji se odlično pokazao u borbi protiv slobodnih radikala koji štetno utječu na naš DNK. On može pomoći pri održavanju zdravog imunološkog sistema i potaknuti HDL, takozvani “dobri” holesterol.

Koliko vam je potrebno dnevno: Sedamdeset pet miligrama, ali neki stručnjaci preporučuju i do 200 miligrama. Što se tiče megadoza vitamina C u cilju sprečavanja ili ublaženja simptoma prehlade, nema naučnih dokaza da vitamini C imaju efekta u tom slučaju.

Najbolji izvori hrane: agrumi i sokovi, jagode, crvene i zelene paprike, brokule, špinat, kelj

Kako ga unositi: već je jedna narandža dnevno dovoljna. Jedite preporučenih pet dnevnih voća i povrća i ne bi vam nikada trebalo nedostajati vitamina C.

Kalcij

Zašto je važan: Kao što smo učili u školi važan je za zdravlje kostiju i igra važnu ulogu u prevenciji osteoporoze.

Koliko vam je potrebno dnevno: Do pedeset godine života, žene bi trebale uzimati najmanje 1.000 miligrama dnevno. One iznad 50 godina trebaju uzimati najmanje 1.200. Tijelo ne može apsorbovati više od 500 miligrama kalcija, tako da su male doze najbolje.

Najbolji izvori hrane: Mliječni proizvodi sadrže najviše doze, a manje doze mogu se naći u mahunarkama i tamno zelenom lisnatom povrću.

Kako ga unositi: Kugla sladoleda, jedna šoljica jogurta, jedna šoljica kuhanog špinata i jedna smokva dovest će vas do ciljne dnevne doze kalcija. Ako ne konzumirate mliječne proizvode, potražite sojino mlijeko ili sok od narandže.

Vitamin D

Zašto je važan: povećava apsorpciju kalcija. Nedostatak vitamina D može dovesti do osteoporoze i povezan je s nekim vrstama raka, a smatra se da njegov nedostatak ima veze i sa nastankom multiple skleroze, dijabetesa tipa 1 i drugih hroničnih bolesti.

Koliko vam je potrebno dnevno: preporučuje se 200 međunarodnih jedinica (IU) vitamina D dnevno kako bi se zadovoljile potrebe organizma.

Najbolji izvori hrane: Iako se određene količine mogu naći u masnim ribama poput tune i lososa, većina našeg vitamina D dolazi od mlijeka i žitarica. Tijelo također proizvodi vlastiti vitamin D kada je izložen sunčevoj svjetlosti.

Kako ga unositi: Ako ste mlađi od 50 godina, dvije šoljice mlijeka će vam dati potrebnu količinu. Preporučuje se i deset do 15 minuta sunčeve svjetlosti dva do tri puta sedmično.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime