Šesti internacionalni festival srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva “Juventafest”, koji će se održati u Sarajevu od 13. do 17. septembra, ugostit će skoro 150 mladih teatarskih stvaralaca iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Češke, a tom prilikom sarajevska publika moći će uživati u vrhunskim predstavama.

Kako je na konferenciji za medije, koja je održana danas u Centru za kulturu u Sarajevu, istakla direktorica Festivala Jasna Diklić, za organizaciju ovog zahtjevnog događaja zadužena je grupa entuzijasta koja je šestu godinu zaredom i pokretačka snaga “Juventafesta”.

– Možda bi bilo najbolje citirati mladog učesnika “Juventafesta” koji je napisao:

“Želio bih da kažem da je “Juventafest” primjer pozitivne priče, priče koja omogućava mladima da osjete pozorišnu umjetnost, da im ponudi smisao i učini ih boljim ljudima. Zahvaljujem svima koji su na bilo koji način inicirali i pustili u život “Juventafest.” Ovo su pravi razlozi zašto je ovakav festival potreban. Osim toga, “Juventafest” je jedinstven po svom konceptu. Naime, svi učesnici su svih pet dana Festivala u Sarajevu, prate program, pohađaju razne radionice i druže se, sklapaju prijateljstva i ništa im nije važnije od umjetnosti i kreativnosti – istakla je Diklić.

Ovogodišnji festival počinje svečanim otvaranjem u Narodnom pozorištu Sarajevo u 19 sati, nakon čega će uslijediti mjuzikl “San ljetne noći” mariborske Druge gimnazije, koji će na jednoj od najljepših scena u BiH izvesti čak 50 srednjoškolaca.

Za odabir najboljih izvedbi u regionu i šire pobrinula se selektorica Asja Krsmanović.

Na adresu “Juventafesta” pristigli su deseci prijava iz cijele Evrope i nije bilo lako izdvojiti najbolje.

Značaj “Juventafesta” ogleda se i u činjenici da nudi najbolji pregled srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva u regiji te istovremeno doprinosi stvaranju nove teatarske publike.

Upravo je to i jedan od razloga zbog kojeg su se organizatori Udruženje “Medija–Art” potrudili da osiguraju besplatan ulaz na sve festivalske predstave.

Šesto izdanje “Juventafesta” zatvorit će gostujući glumci teatra “Gimnazijalac” iz Srbije, s predstavom “Sve je u redu”, nakon čega će stručni žiri, koji čine Emina Minka Muftić, Slađana Zrnić i Igor Pavlović, proglasiti dobitnika Grand Prixa za najbolju predstavu te dodijeliti Specijalnu nagradu.

Osim što “Juventafest” nudi najbolji pregled srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva te doprinosi stvaranju nove teatarske publike, posvećuje i posebnu pažnju edukaciji učenika i njihovih nastavnika o dramskoj umjetnosti.

Tako će i ove godine biti realizirana jedinstvena radionica za nastavnike koji u srednjim školama vode dramske sekcije.

U sklopu ove radionice, voditelji dramskih grupa i sekcija iz srednjih škola imaju priliku proširiti svoja znanja o dramskoj i scenskoj pedagogiji, scenskoj umjetnosti kao mediju te elementima, tehnikama i sistemima scenskog izražavanja.

Također, “Juventafest” će u saradnji sa timom TV serijala “Perspektiva”, realizirati još jednu zanimljivu radionicu koja će biti namijenjena mladim aktivistima.

Oni će kroz niz radionica i okruglih stolova pokušati aktivirati druge mlade i poboljšati svoje lokalne zajednice.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime