Jennifer Garner pozvala na pregled: Svakog oktobra imam zakazan “spoj” s mamografom

Mjesec je svjesnosti o raku dojke i vrijeme je za mamograf, poručila je glumica u videu koji je prikazuje u ljekarskoj ordinaciji uoči pregleda

Američka glumica Jennifer Garner (47) poznata je i po tome što često na svom Instagram profilu dijeli savjete vezane uz zdrav život. Budući da je oktobar posvećen podizanju svijesti o raku dojke i važnosti prevencije, na društvenoj mreži je objavila snimak rengentskog pregleda dojki, mamografije te pozvala žene da joj se pridruže i da ne preskaču taj važan pregled.

Mjesec je svjesnosti o raku dojke i vrijeme je za mamograf, poručila je glumica u videu koji je prikazuje u ljekarskoj ordinaciji uoči pregleda.

– Svakog oktobra imam zakazan “spoj”. Sa mamografom. Za mene je to uobičajeno, poput posjete stomatologu – dodala je Garner u videu u kom je vrijeme dok čeka pregled kratila “igranjem” i napuhivanjem rukavice od lasteksa.

Glumica napominje i kako “zna da mamografija nekima zvuči zastrašujuće, ali da je upravo kod raka dojke rano otkrivanje ono što zaista može spasiti život”.

– Svima koji se sada bore s ovim rakom, šaljem poštovanje, ljubav i snagu – napisala je.

Na njenu su se objavu nanizale objave drugih holivudskih zvijezda, ali i i simpatizerki koje su već preživjele borbu s rakom dojke i teška liječenja. Instagram su tako preplavili postovi sa ružičastim srcima i porukama zahvale na širenju svijesti o raku dojke.

 

View this post on Instagram

 

Feel free to wish on my dandelion. 💫 #happyautumn #13weekstilchristmas #🤶🏻

A post shared by Jennifer Garner (@jennifer.garner) on

Mamograf je rendgen s niskom dozom zračenja, koji može otkriti rak dojke u ranoj fazi prepoznavanjem promjena na dojci prije nego što se pojave fizički simptomi. Vjerovatno je da će žene koje redovno idu na mamografiju rano otkriti rak dojke i tako izbjeći agresivno liječenje.

Američko udruženje za rak preporučuje da žene u dobi od 40 do 44 godine na mamografiju idu jednom godišnje, a one u dobi od 55 godina i starije – jednom u dvije godine. Ženama koje imaju u porodici slučajeve raka dojke ili genetsku sklonost, preporučuje se i pregled magnetnom rezonancom uz mamograf jednom godišnje.

Komentari