Jetra je najveća žlijezda u ljudskom organizmu i ujedno predstavlja jedini unutrašnji organ koji se može regenerirati. Ima brojne važne funkcije, a najvažnija je sekrecija žuči.

Žuč se pohranjuje u žučnom mjehuru i izlučuje prilikom probave. Ova tekućina neophodna je za razgradnju masti, a pomaže i u apsorpciji tvari topljivih u mastima, uključujući i vitamine topljive u mastima – A,D, E i K.

Poznata je uloga žuči u asimilaciji kalcija, te u pretvorbi beta karotena u vitamin A.

Glavni neprijatelji jetre su masna i pržena hrana, nezdrava pića, alkohol i lijekovi. Hrana kao što su prženi krompirići, krofne, čips sadrže lipidne perokside koji su toksični za jetru.

U prehrani stoga treba dati prednost hladno-prešanim uljima kao što su maslinovo, susamovo ili ulje tikve.

Ovo su namirnice koje biste trebali uključiti u prehranu:

Artičoka – pojačano razgrađuje holesterol, izbacuje višak holesterola, djeluje kao blagi laksativ.

Mrkva – pojačava detoksikaciju jetre.

Jabuke – imaju visok udio pektina koji potiče pravilan rad jetre i čišćenje organizma.

Korijen maslačka – liječi upale i kamence žučne kese, pospješuje izlučivanje tekućine i pospješuje rad jetre.

Nana – smanjuje mučninu izazvanu problemima s jetrom.

Kamilica – pospješuje probavu i smanjuje bolove.

Zeleno lisnato povrće – odličan izvor hlorofila koji ima učinkovito djelovanje na zdravlje cjelokupnog organizma, neutralizira štetan utjecaj teških metala, hemijskih spojeva i pesticida.

Peršun – ubrzava rad bubrega i mjehura, povoljno djeluje na bolesti jetre.

Maslinovo ulje – aktivira kontrakciju žučnog mjehura te na taj način pojačava peristaltiku tankog i debelog crijeva.

Citrusi – posebno limun i limeta, sadrže puno vitamina C koji potiče rad jetre i pretvara toksine u supstance koje se lakše rastvore u vodi.

Avokado – odličan je izvor nezasićenih masnih kiselina i glutationa koji potiče detoksikaciju jetre.

Paradajz – pomaže u neutraliziranju otrova i njihovoj eliminaciji iz tijela.

Šparoga – odličan prirodni diuretik, pomaže u stvaranju urina kroz koji se tijelo prirodno čisti od toksina.

Kupus – olakšava proizvodnju važnih supstanci koje potiču stvaranje enzima za detoksikaciju.

Bijeli luk – aktivira enzime jetre koji učestvuju u eliminaciji toksina iz tijela, odličan je izvor alicina i selena, dvaju spoja koja jačaju imunološki sistem i čiste jetru.

Prasa – jedan od najboljih regeneratora ćelija jetre.

Ruzmarin – stimulira izlučivanje iz želuca i jetre.

Celer – regulira funkciju jetre.

Cikorija – bogata je svim spojevima neophodnima za funkcioniranje jetre.

Pir – ljekovito djeluje na sva oboljenja jetre.

Med – stimulira funkcije jetre, smanjuje iritaciju kože, posebno dobro na jetru djeluje med od ruzmarina.

Kurkuma – osim što poboljšava zdravlje i ljepotu kože i kose, eliminira toksine iz tijela.

Grejpfrut – odličan je izvor antioksidanata i vitamina C, samo jedna čaša soka od grejpfruta dnevno potaknut će proizvodnju enzima koji oslobađaju organizam od toksina, uključujući i one kancerogene.

Zeleni čaj – sadrži specifičnu vrstu antioksidanasa, katehine, koji su poznati po tome da čuvaju zdravlje jetre.

Orasi – sadrže velike količine omega 3 masnih kiselina, glutationa i amino kiselina, što doprinosi čišćenju jetre i izbacivanju viška amonijaka iz organizma.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime