U aprilu počinje snimanje filma o Srebrenici. Potvrdio nam je to Damir Ibrahimović, suprug rediteljice filma, Jasmile Žbanić, koji će se naći u ulozi producenta.

Naime, producentska kuća “Deblokada” iz Sarajeva, čiji su vlasnici ovi uspješni supružnici, zajedno sa još sedam evropskih država, činit će koproducentski tim ovog filmskog projekta, naglašava Damir, i tvrdi da su finansijsku konstrukciju priveli kraju.

Podsjetimo, još u decembru 2016. godine, kada su izašle prve informacije da naša nagrađivana rediteljica planira snimati film o najstrašnijem genocidu nakon Drugog svjetskog rata, objavili smo da je za film potrebno 454.400 KM, što nam je Žbanić potvrdila u tadašnjem ekskluzivnom razgovoru.

Također, tada nam je otkrila tri zemlje koje će biti koproducenti, a to su: Njemačka, Austrija i Turska. Kazala nam je i da će se film snimati prema knjizi “Pod zastavom UN-a”, autora Hasana Nuhanovića, za koji je ona napisala scenarij.

Knjiga otkriva najmračnije tajne genocida, monstruoznog zločina u kojem su porodice, očevi, sinovi… stradali samo zbog imena i prezimena.

Ipak, priča je dramatizovana i ima nekoliko segmenata koji su drugačiji od onoga što se Hasanu desilo.

Priča će, dakle, pratiti jednu sudbinu i govoriti o samo jednom segmentu tragedije.

Žbanić je trenutno zauzeta kastinzima, na kojima bira internacionalnu glumačku postavu, što je obznanila i na svom Instagram profilu uz opis:

“Kasting za Holanđanske glumce. Amsterdam.”

– Da, Jasmila trenutno bira glumce – povrdio nam je Ibrahimović.

Na naše pitanje da li je tačno da će se u filmu naći domaća glumačka imena poput Albana Ukaja ili Leona Lučeva, o čemu su već pisali pojedini mediji, odgovorio nam je negativno.

– Ne mogu vam to potvrditi. Nije tačno ništa od toga. Naravno, bit će domaćih glumaca, ali o tome još nije vrijeme da govorim – bio je izričit naš sagovornik.

Dok smo razgovarali on je već bio na putu da pogleda određene lokacije u našoj zemlji, gdje bi se eventualno film mogao snimati.

– Upravo gledam neke lokacije. Još uvijek nismo odabrali gdje ćemo snimati. Zavisi od mnogo elemenata za koje lokacije ćemo se odlučiti – istakao je Ibrahimović.

Otkrio nam je da će igrani film o Srebrenici, zbog autentičnosti priče, u sebi sadržavati elemente dokumentarnog, za koji su već napravili materijal.

– Naše ekipe su posljednje dvije godine snimale obilježavanje 11. jula u Srebrenici za potrebe ovog igranog filma – zaključio je Ibrahimović.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime