Jamie Oliver savjetuje kako iskoristiti hranu kojoj istječe rok trajanja

Čuveni britanski kuhar ima rješenje za nepotrebno bacanje hrane

Građani BiH svakodnevno bacaju tone hrane, jer mnogi ne znaju pametno raspolagati namirnicama u svom domaćinstvu.

Čuveni britanski chef Jamie Oliver ima rješenje za nepotrebno bacanje hrane.

Slavni Goli kuhar podijelio je s javnosti nekoliko odličnih savjeta uz pomoć kojih ćete iskoristiti hranu kojoj istječe rok trajanja te samim time uštediti novac, organizirati frižider i još štošta drugo.

Pametno skladištenje

Temperatura u frižideru varira, stoga meso i ribu uvijek držite u hladnijem dijelu, na dnu frižidera, a hranu poput mliječnih proizvoda u sredini ovog aparata. Kuhano meso obavezno držite na posebnoj polici, odvojeno od bilo kojeg sirovog mesa, a sirovu hranu skladištite na najnižoj polici u frižideru. Vrata su najtoplije područje frižidera koje je direktno izloženo toplom zraku svaki put kada otvorite frižider, stoga ovdje držite proizvode koji se ne kvare lako, poput sokova, začina i preljeva.

Naučite kojim namirnicama nije mjesto u frižideru

U frižideru čuvajte samo one namirnice kojima je tamo i mjesto, što znači da namirnice poput krompira ili konzerve nemaju šta tražiti u frižideru. Njih čuvajte na tamnom i suhom mjestu poput špajza. Pojedine namirnice kojima nije mjesto u frižideru mogu brže dotrajati u njemu. Hljeb će, primjera radi, duže ostati svjež ako nije u frižideru.

Zamrzavanje je zakon

Zamrzivač je kao vremenska kapsula za svježu hranu. Sve svježe namirnice za koje znate da ih nećete stići iskoristiti u narednim danima te se bojite da će se pokvariti slobodno ubacite u zamrzivač. Ovo je posebno zgodno za svježe voće i povrće jer ćemo na taj način sačuvati sve njihove nutrijente, a imat će i jednako svjež okus kao da ste ih upravo ubrali u vrtu. Voće možete očistiti i narezati na kockice i ostaviti u vrećice ili plastičnu posudu. Zaleđeni komadi voća odlični su ako želite napraviti brzinski smoothie, a zaleđene komade povrća možete iskoristiti za rižota i razne umake.

Zamotajte začine

Kako bi začinsko bilje bilo duže svježe, zamotajte ga u vlažan kuhinjski ručnik, pa ga tako zamotanog stavite u frižider. Policu u kojoj držite voće, povrće i salate obložite papirnom salvetom koja će apsorbirati vlagu i usporiti kondenzaciju iz voća i povrća.

Iskoristite stari hljeb

Umjesto da osahnuti hljeb bacite u smeće, izrežite ga na kockice i iskoristite kao krutone ili ga sameljite u prezle i stavite u zamrzivač. Osim za pohovanje, prezle možete koristiti i za zgušnjavanje raznih umaka.

Poduplajte porcije

Svi imamo dane kada smo umorni i nismo raspoloženi za kuhanje. Zato je dobro uvijek imati u zamrzivaču gotov obrok poput variva, umaka, supe ili gulaša koje možete brzinski ugrijati i servirati. Stoga Jamie Oliver savjetuje kuhanje većih porcija, a sve što je višak prebacite u posude i zamrznite.

Ukiselite salatu

Umjesto da kupujete kisele salate, možete je napraviti kod kuće. Mrkve, brokule, paprike, karfiol i/ili krastavce jednostavno stavite u teglu s malo sirćeta, soli, šećera i vode i ostavite da stoji neko vrijeme.

Uvijek imajte pri ruci začine

Začini brzo uvehnu, pogotovo ako su već odrezani, stoga bi bilo mudro nasjeckati ih i posložiti u kalupe za led, dodati malo ulja i vode i pospremiti u zamrzivač. Na taj način ćete uvijek pri ruci imati spremno začinsko bilje koje možete u sekundi ubaciti u jelo.

Začinite čili papričice

Kako ne bi izgubile jačinu okusa, baš kao i svo ostalo povrće, čili papričice možete zamrnuti i biti sigurni da će imati okus kao i prvog dana kada ste ih kupili.

Iskoristite ostatke hrane

Mnogi bacaju kuhane ostatke hrane jer ne znaju šta bi s njima. Potrebno je samo malo mašte da biste od ostataka od ručka napravili odličnu večeru ili jelo za sutrašnji ručak. Primjera radi, ostatke pečene hrane možete narezati na kockice i ubaciti u umak koji možete poslužiti s rezancima ili rižom ili od nje napraviti zdravu i niskokaloričnu salatu, pitu ili gulaš.

Komentari