Potrebni sastojci: 1 kg trešanja, 300 g brašna, 150 g maslaca, 260 g šećera, 2 jaja, prstohvat soli, malo hladne vode.

Postupak pripreme:

Trešnje operite i očistite od peteljki i košpica. Stavite ih u plitki i širi lonac, pa dodajte 200 g šećera i malo maslaca. Kuhajte na sasvim laganoj vatri 20-ak minuta.

U drugoj posudi izmiješajte brašno, 60 g šećera, prstohvat soli te maslac koji ste ostavili da omekša. Sve izradite prstima miješajući te dodajte jaja koja ste umutili žicom, te sasvim malo hladne vode, tek toliko da tijesto postane podatno i da ga oblikujete u kuglu.

Omotajte plastičnom folijom i ostavite sat u frižideru.

Razvaljajte tijesto u plohu debelu oko pola centimetra, pa je prepolovite nožem.

Na jednu polovinu stavite trešnje koje su se skuhale i reducirale u gusti umak, pa zarolajte.

Isto ponovite sa drugom polovinom tijesta.

Premažite ih rastopljenim maslacem i pecite 35 minuta u rerni na 180 stepeni.

Komentari