Stara je priča da se Vladimira Putina na Zapadu boje iz više razloga, a jedan od njih je da je vrlo nepredvidiv u političkim potezima.

Ovdje su stvari osjetno bezazlenije jer je ovog puta riječ samo o automobilu, ali i o vozilu koji udara na tradicionalne vrijednosti Zapada.

Ruski “Aurus,” ozbiljna konkurencija Rolls-Royceu, stigao je uz državnu podršku, a uz odgovarajuću finansijsku nadoknadu pomogli su i neki iz zapadnog svijeta.

U dizajnerskom smislu uzora je lako prepoznati, a to vide i posjetitelji u Ženevi.

Limuzinu je Putin već prigrlio, a sada se nudi i potencijalnim evropskim kupcima.

S nevjerovatnih 6,63 metara dužine i međuosovinskim razmakom solidnog kompakta (4,3 metara), Aurus Limousine L700 čita bukvicu i danas zaboravljenom Maybachu 62.

Aurus Senat S600 je osjetno manji, dug je “tek” 5,63 m i ima metar manje razmaka između osovina (3,3 m).

U oba slučaja interijer puca od luksuza. Koža, drvo i metal dominiraju, a tu su i digitalni kokpit i vrlo bogati infotainment.

Naravno, svi danas uobičajeni sigurnosni sistemi su ugrađeni, i sve se može dodatno začiniti beskrajnim mogućnostima personalizacije.

Ispod poklopca je 4.4 V8 motor hibridnog koncepta s 598 KS i 880 Nm kojim će Senat uhvatiti stotku za oko šest, a blindirani Limousine za oko devet sekundi.

Automobil teži čak 6,9 tona. Nije naodmet spomenuti pogon na sve točkove te prilagodljiv 9-stepeni automatski mjenjač.

Narudžbe se sada primaju, ali je broj proizvedenih primjeraka trenutno na vrlo niskom nivou. Tek će s otvaranjem nove tvornice doseći 5.000 primjeraka godišnje, a to u ovoj domeni nije mala stvar.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime