Institut “Pantone” izabrao: Ovo je boja koja će obilježiti 2020.

Izabrana nijansa nosi i određenu simboliku ako se sagleda historija biranja boje godine

Svake godine u decembru Institut za boje “Pantone” predstavi nijansu koja će obilježiti novu godinu, a svoja predviđanja stručnjaci temelje na trenutnim trendovima i raznim socioekonomskim uvjetima.

Na ulazu u novo desetljeće “Pantone” je objavio boju koja će obilježiti 2020. godinu.

Duboka, smirujuća i elegantna u svojoj jednostavnosti je nijansa “Classic Blue 19-4052”.

Ova indigo nijansa asocira na klasičnost te se povezuje s bojom neba nakon zalaska sunca, odlično krojenim odijelom, mirnim vodama i zdjelom plavim borovnicama.

Izabrana nijansa nosi i određenu simboliku ako se sagleda historija biranja boje godine.

 

 

View this post on Instagram

 

Introducing the Pantone Color of the Year 2020, PANTONE 19-4052 Classic Blue, a timeless and enduring blue hue elegant in its simplicity. Suggestive of the sky at dusk, the reassuring qualities of Classic Blue offer the promise of protection; highlighting our desire for a dependable and stable foundation from which to build. As we cross the threshold into a new era, Pantone has translated the hue into a multi-sensory experience to reach a greater diversity of people and provide an opportunity for everyone to engage with the color. We will be tapping into sight, sound, smell, taste, and texture to make the Pantone Color of the Year for 2020 a truly immersive color experience for all. Link in bio to learn more about Classic Blue. #Pantone2020

A post shared by PANTONE (@pantone) on

“Pantoneov” “Color of the Year” izbor započeo je prije 20 godina, a prva izabrana nijansa bila je također plava, naziva “Cerulean” koji je tada predstavljao uzbuđenje zbog ulaska u novi milenij.

Ova nijansa tada je duboko utjecala na kulturu i trendove, od uređenja doma, do modne industrije, a važnost boje najbolje je objašnjena u sceni iz kultnog filma “Vrag nosi Pradu” u kojoj Meryl Streep, kao urednica najvažnijeg modnog časopisa, objašnjava koliko boje dominiraju industrijom i utječu na nju.

Sada kada ulazimo u novo desetljeće u kojem nas očekuju novi izazovi, promjene i nova nadanja “Classic Blue” nijansa održava želju za stabilnošću i pouzdanošću na čemu želimo graditi ulazak u novu eru.

Neutralnost ove nijanse odgovara svijetu u kojem se trenutno nalazimo, rodno je neutralna, odgovara u svakom godišnjem dobu, istovremeno je nosiva i poželjna. Također, uklapa se u trenutni pokret ekološke održivosti, kao što je bio slučaj s prošlogodišnjom bojom „Living Coral“.

– Od 1999. pa do danas, ostao je isti osjećaj globalne strepnje. Zato smo, temeljeno na globalnim kulturalnim događanjima odlučili da je “Pantone” 19-4052, “Classic Blue” boja 2020. godine. To je pouzdana i smirujuća boja koja povezuje ljude – kazala je Laurie Pressman iz “Pantonea”.

– Vraćamo se klasici jer je svijet u haosu – zaključila je Pressman.

Komentari