Ako ste prestali pušiti ili ste strastveni pušač, najbrži način da tijelo očistite od nikotina je uz pomoć sljedećih namirnica.

Špinat

Folna kiselina vrlo je važna za normalan rad i razvoj tijela, ali isto tako pomaže tijelu da se riješi nikotina. Velike količine folne kiseline nalaze se u špinatu.

Brokula, karfiol, prokulice i kupus

Ovo povrće veoma je zdravo. Osim što sadrži polifenole, koji su se pokazali korisnima u smanjivanju raznih upala u probavnom sistemu, također sadrži i antioksidanse koji čiste tijelo od brojnih toksina. Kuhajte ih što kraće kako biste sačuvali sve njihove blagodati.

Zeleni čaj i vitaminska voda

Pušenjem tijelo gubi potrebnu tekućinu te organizam puno brže dolazi u stanje dehidracije. Ispijanjem velike količine domaće vitaminske vode koju lako možete napraviti sami, te zelenog čaja prepunog antioksidansa, možete isprati nikotin iz tijela. Isprobajte recept za vitaminsku vodu koja će preporoditi tijelo.

Mrkva

Nikotin unštava kožu i čini je beživotnom i suhom. Želite li se riješiti ove ružne nuspojave pušenja jedite što više mrkve. Ona sadrži velike količine vitamina A, K, C i B koji su glavni čistači tijela. Mrkvu iscijedite u sokovniku pomiješanu s jabukom i limunom ili je naribajte u salatu.

Kivi, limun i naranča

Osim vode, pušenje iz tijela izbacuje i vitamine A,C i E koji jačaju imunitet i pomažu organizmu da se bori protiv raznih infekcija i bakterija. Kako biste nadoknadili izgubljene vitamine uzmite kivi ili pak popijte čašu limunade.

Sok od narandže hidratizira tijelo, pruža mu potrebne vitamine, ali i čisti organizam od nikotina. Iscijedite dvije narandže, dodajte malo vode i popijte između obroka.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime