Hedonizam ne mora biti skup: Špagete u umaku od gljiva i vina

Jelo prije posluživanja pospite peršunom i parmezanom

Kuhane špagete ocijedite, pomiješajte sa umakom, i poslužite FOTO: ILUSTRACIJA

Potrebni sastojci: 200 g špageta, 1 glavica luka, 10 šampinjona ili nekih drugih gljiva, 1 česno bijelog luka, 6 kašika maslinovog ulja, 60 g maslaca, 100 ml bijelog vina, svježi peršun sitno isjeckan, so, mljeveni biber, parmesan.

Postupak pripreme:

  1. Stavite špagete u ključalu slanu vodu i ostavite ih da se kuhaju.
  2. U međuvremenu pripremite preliv. Maslac i ulje stavite u tavu, pa uključite ringlu. Crni luk isijecite na kolutove, pa dodajte u tavu. Pržite sve dok luk ne potamni. Potom dodajte šampinjone isjeckane na tanke listiće.
  3. Pržite sve sastojke uz povremeno miješanje, sve dok vam sva tečnost ne ispari. Nakon što tečnost ispari dodajte polovinu bijelog vina i pržite dok tečnost ne ispari. Umiješajte drugu polovinu bijelog vina i sjeckni peršun, pa ostavite još nekoliko minuta na ringli uz konstantno miješanje.
  4. Kuhane špagete ocijedite, pa pomiješajte sa umakom. Dobro izmiješajte, pa poslužite.

PREPORUKA: Jelo prije posluživanja pospite peršunom i parmezanom.

Komentari