Godišnjice: Xella Tuzla primjer kompanije kojoj je ekološka održivost na prvom mjestu

Danas je to jedna od najsavremenijih fabrika za proizvodnju porobetona robne marke Ytong

Kompanija “Xella BH” d.do. obilježava desetogodišnjicu uspješnog rada, pa je u srijedu, 09. 10. 2019. godine u Tuzli organiziran “Dan otvorenih vrata” i druženje sa predstavnicima medija.

Novinari su upoznali Xellin tim stručnjaka i obišli pogone ove, slobodno se može reći, nauspješnije privatizirane firme u Tuzli, jer ova njemačka kompanija, sa sjedištem u Duisburgu i jedan od najvećih svjetskih proizvođača porobetona i silikatnih proizvoda, postala je većinski vlasnik nekada hroničnog gubitaša “Siporeks.” Danas je to jedna od najsavremenijih fabrika za proizvodnju porobetona robne marke Ytong.

O investicijama i razvoju govorio je direktor Društva Emir Kadić, a izvršni direktor Vjekoslav Visković i plan menadžer Edina Osmančević, koja brine i o zaštiti na radu u Xelli, novinarima su praktično približili sam proces proizvodnje Ytong blokova, odnosno tehničko-tehnološke procese koji ni po čemu ne zaostaju za onim u Njemačkoj ili bilo kojoj fabrici u svijetu u vlasništvu ove grupacije koja ima 90-godišnje iskustvo u proizvodnji porobetona.

– Naš kvalitet je određen njemačkim propisom, tzv. DIN normom, koja je mnogo strožija u odnosu na, recimo, francuske ili druge zapadnoevropske standarde. U proizvodnji koristimo isključivo prirodne materijale, recikliramo otpad i konstantno usavršavamo naše proizvode kako bismo kupcima omogućili najbolji kvalitet uz višestruke uštede. To potvrđuje i činjenica da se proizvodi naše fabrike u Tuzli izvoze i na EU tržište. Posebno smo ponosni na naš proces proizvodnje, koji je u potpunosti ekološki prihvatljiv i bez ikakvih štetnih utjecaja na lokalnu zajednicu – kazao je Vjekoslav Visković.

U prilog činjenici govore brojne nagrade i certifikati koje su dobile robne marke Ytong. Silka i Multipor za ekološku prihvatljivost, kao i laskava titula “brenda broj 1” u građevinskoj industriji, koju su Ytong blokovi dobili 2013. godine u Njemačkoj, čime su se našli na listi TOP 100 brendova XX vijeka, među kojima su bili BMW i Mercedes.

Xella se bavi i sistemskim rješenjima za ekološku i održivu gradnju. S ciljem da klijentima pruži podršku u svim fazama izgradnje, kompanija je razvila grupu novih proizvoda Ytong Smart, Strong, Acustic i Classic blokova, prilagođenih različitim potrebama i primjenama.

Kako je vizija kompanije prepoznavanje potreba modernog čovjeka te činjenica da digitalizacija ima veliki utjecaj na društveni i ekonomski životni stil ljudi, Xella pruža podršku projektantima i građevinskim kompanijama koje koriste napredne tehnologije (BIM -Building Information Modeling) i projektuju u Bosni i Hercegovini.

Kao društveno odgovorna kompanija Xella se nerijetko pojavljuje i kao sponzor ili partner na konferencijama o energetskoj efikasnosti, zaštiti historijskih objakata i dugim arhitektonsko-građevinskim manifestacijama, koje povezuju studente i stručnjake iz ove oblasti.

Posebno su ponosni, kažu, što je kvalitet njihovih proizvoda prepoznat i da 40% proizvodnje otpada na izvoz te činjenicom da 50 zaposlenih imaju prosječnu plaću daleko iznad federalnog odnosno državnog prosjeka – više od 1000 KM, a u taj prosjek ne ulaze plaće menadžmenta kako to rade u drugim kolektivima.

Komentari