Za ćute je potrebno: 500 g mljevene govedine, 1 kašika sitno nasjeckanog svježeg lišća korijandera, 1 kašika sitno nasjeckanog svježeg peršunova lišća, 2 česna bijelog luka zdrobljenog u pastu, 1 glavica luka, 1 kašičica kurkume u prahu, 1 kašičica slatke crvene paprike u prahu, 1 kašičica čili papričice u prahu, 1 kašičica sitne morske soli, pola kašičice svježe mljevenog bibera, 1/4 kašičice kumina u prahu, 1/4 kašičice začinske mješavine ras el hanout.

Umak: 2 kašike maslinovog ulja, 1 glavica luka (100 g) sitno nasjeckanog, 1 česno bijelog luka, 400 g paradajza oguljenog i sitno nasjeckanog, 1 kašika grubo nasjeckanog svježeg lišća korijandera, 1 kašičica začinske mješavine ras el hanout, 1 kašičica đumbira u prahu,
1 kašičica smeđeg šećera, 1 kašičica harissa paste, morska so i svježe mljeveni crni biber.

Postupak pripreme:

Sitno naribajte luk s malo soli, u mužaru izdrobite bijeli luk u pastu, nasjeckajte korijander i peršun te sve to dodajte u zdjelu s mesom i preostalim začinima i rukama temeljito izmiješajte.

Za umak nasjeckajte luk i bijeli luk, pomiješajte s maslinovim uljem i stavite na dno tažina. Kuhajte na laganoj vatri pet minuta, a potom dodajte sitno nasjeckani paradajz i začine, dobro promiješajte i nastavite kuhati na srednjoj vatri sljedećih 10 minuta, povremeno miješajući drvenom kašikom.

Od mesne smjese među dlanovima oblikujte kuglice veličine oraha, u tažinu ih rasporedite ravnomjerno na dno preko umaka, te ostavite da se poklopljeno dinsta oko 20 minuta, dok se umak ne zgusne.

Potom kašikom između ćufti oblikujte četiri udubljenja i u njih nježno razbijte jaja, pazeći da pritom ne razbijete žumanca, pa tažin ponovo pokrijte poklopcem.

Nakon dvije minute pospite po svemu grubo nasjeckan korijander i nastavite poklopljeno kuhati sve dok se bjelanjak ne stisne i posve ne pobijeli, a žumanjak bi trebao ostati mekan.

Još toplo jelo servirajte.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime