Galerija “Preporod”: Izložba posvećena Rumiju 21. decembra

Galerija "Preporod" već devetu godinu organizira izložbu istaknutih bh. umjetnika, koji svojim djelima učestvuju na obilježavanju sjećanja na velikog mistika Mevlanu

Detalj s aizložbe "Minijatura"

Nakon uspješne Internacionalne izložbe “Minijatura”, kojom je otrgnuta od zaborava zaboravljena umjetnička tehnika neprolaznog šarma i umjetničke vrijednosti, galerija “Preporod” iz Sarajeva priprema još dvije izložbe za kraj ove godine.

Prva na repertoaru je sada već tradicionalna izložba posvećena velikom učenjaku Mevlani Dželaludinu Rumiju.

– Galerija “Preporod” već devetu godinu organizira izložbu istaknutih bh. umjetnika, koji svojim djelima učestvuju na obilježavanju sjećanja na velikog mistika Mevlanu. Izložba će biti otvorena od 21. do 30. decembra. Ove godine učestvovat će 15 umjetnika, koji će predstaviti 25 djela raznih tehnika: video-rad, kaligrafija, skulptura, akvarel, ulje, akril na platnu i kombinovana tehnika. Mevlana je bio pjesnik, pravnik, islamski učenjak, teolog i sufijski učitelj. Smatra se jednim od najznačajnijih mističnih pjesnika islama, koji je pisao na perzijskom jeziku- kazala nam je voditeljica galerije Mirsada Baljić.

Galerija “Preporod” otvorit će vrata i u novogodišnjoj noći. U 22 sata 31. decembra zainteresirani će moći pogledati izložbu “Čarolija umjetnosti”, u okviru koje će moći stvarati vlastita umjetnička djela.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime