Godišnji odmori su završili, a vi ste se s mora vratili opušteni i puni pozitivne energije, ali i sa nekim nedostacima, koji su naročito vidljivi na kosi. Jako sunce i morska voda učinili su da boja izgleda isprano i bez sjaja, dlaka je suha i slamnate teksture, a vrhovi ispucali.

Kako kosi vratiti potrebnu vlažnost, sjaj i ljepotu upitali smo poznatog sarajevskog frizera Admira Adu Karišika, koji nam je kazao kako je “morski ugođaj” najviše traga ostavio na plavim kosama.

Kako biste kosi vratili sjaj i vlažnost pomoći će i maske iz kućne radinosti

– Na moru najviše strada plava kosa i njoj je zaista potrebna regeneracija. Najvažnije je prvo ošišati vrhove, jer se oni ne mogu zaliječiti nikakvim preparatima. Sjaj i vlažnost vratit ćete maskama, ali kvalitetnim poput Dikson, Fanola i Wella marki koje su zaista efikasne. Maske koje se prodaju po parfimerijama ne bih preporučio jer, osim što daju neznatne rezultate, pune su hemije. Zagovornik sam onih koje su na biljnoj bazi i ne sadrže nikako ili puno konzervansa, jer danas često možemo čuti kako i preparati za kosu u svom sastavu imaju kancerogenih elemenata.

Masku, kaže Karišik, treba nanijeti nakon svakog pranja kose, umjesto regeneratora i držati ih oko 30 minuta.

– Ako niste u prilici kupiti profesionalnu masku, kosi ćete pomoći i sa “maskama iz kućne radinosti”, a najbolje je koristiti kvalitetno maslinovo ulje u kombinaciji sa cijelim jajetom. Dvije, tri kašike maslinovog ulja i jedno jaje umutite, dobro utrljajte u kosu i ostavite da stoji 30 minuta. Kosu potom isperite mlakom vodom i šamponom. U njezi odličnim se pokazalo i kozije mlijeko kojim također, možete natopiti kosu, ostaviti da stoji 20-tak minuta, pa isprati.

Intenzivna bakarna ponovo je in

Svaka nova sezona donosi novitete u beauty svijetu, a kada je riječ o kosi, već se zna, kaže naš sagovornik, koje će boje i oblici frizura biti najpopularniji tokom predstojećih jeseni i zime.

Dominirat će hladniji tonovi poput pepeljaste, ali sa primjesom zlata

– Kada je riječ o bojama, dominirat će hladniji tonovi poput pepeljaste, ali sa primjesom zlata. Na scenu se ponovo vraća i intenzivno bakarna boja u kombinaciji sa plavim vrhovima. Važno je da boja ne bude jednolična, odnosno, da nije ista od korijena do vrha. Korijen bi uvijek trebao biti tamniji, a vrhovi u svjetlijoj boji. Što se tiče oblika frizura, konačno dobri frizeri dolaze na svoje, jer se na scenu vraća – frizura. Odzvonilo je “popeglanoj kosi”, bob frizura, oštrim linijama. U trendu je ponovo stepenasti oblik. Naravno, to su diktati sa svjetskim modnih pista, a na nama frizerima je da ih slijedimo, ali i da mušteriji preporučimo šta je najbolje za nju – kaže Karišik.

Konačno dobri frizeri dolaze na svoje, jer se na scenu vraća – frizura
Komentari