Nezira Mehmedović, makeup artistica i influenserica, koju na Instagramu trenutno prati 100.000 osoba, prava je zaljubljenica u modu, šminku i sve ono što ističe ljepotu žene.

Rođena je u Srebrenici 1993. godine, koju je sa roditeljima, zbog agresije na našu zemlju, kao beba morala napustiti. Poslije rata njena porodica doselila se u Sarajevo, gdje je Nezira prvo završila srednju Ekonomsku školu, a potom i Ekonomski fakultet, smjer – Marketing Menager. No, ljubav prema uljepšavanju prevagnula je, pa je ova lijepa Srebreničanka krenula putem koji ju je više privlačio.

FOTO: M. ŽIVOJEVIĆ

– Još kao djevojčica voljela sam crtati i to mi je odlično polazilo za rukom. Jedino što mi se nije ostvarilo je to da upišem i završim Likovnu akademiju. Kada je došao period da se počnem šminkati, negdje u srednjoj školi, prvo sam sama uvidjela da sam taletovana, da lijepo oblikujem obrve, stavim maskaru, ruž… Prijateljice su me pitale: “jesam li to sama uradila ili me profesionalac našminkao?” Sa nestrpljenjem sam čekala da završim fakultet i počnem raditi kao makeup artistica – priča Nezira kako je sve počelo.

Iako nije pohađala nikakvu školu i kurseve za šminkericu, moralo je, otkriva nam, proći puno vremena i puno žena kroz njene ruke dok nije savladala sve tajne ovog zanata. Danas, sedmično, kroz njen mali makeup studio, koji je smješten u centru Sarajeva, prođu desetine žena i muškaraca.

– Mjesečno imam oko stotinu klijenata, a dolaze zbog mnogih njima važnih događaja, od maturskih večeri, svadbi, zabava, do raznih drugih prilika, poput fotografiranja za plakate, kataloge… Muškarci obično dolaze kako bi pripremila njihova lica za fotografiranje. Nedavno sam šminkala nekoliko advokata koji su se trebali fotografirati za jedan katalog. Dolaze mi i poznate ličnosti, kao što su političarke, pjevačice, poput Jane iz Srbije, Emine Tufo, Rijalde Karahasanović, influenserice Hane Hadžiavdagić Tabaković… – otkriva nam neke od svojih mušterija.

Nezira ne radi kao ekonomista, ali joj smjer – Marketing Menagerice puno pomaže, jer je, kaže, na svojim društvenim mrežama sama sebi menager.

– Nedavno sam i na YouTubeu počela objavljivati video snimke i editorijale na kojima se vidi – kako dolazim do svega onoga što moji pratitelji imaju priliku vidjeti na Instagramu – objašnjava nam.

Kako bi zadržala klijente, svakodnevno prati najnovije trendove u svijetu makeupa. Za šminkanje koristi najkvalitetnije brandove, kao što su: Mac, Inglot, Huda Beauty, Anastasia Beverly Hills…

O šminkanju Bosanki i Hercegovki nema baš visoko mišljenje, pogotovo kada je, kaže, riječ o mlađim ženama i djevojkama.

– Perfeksionista sam, i kada je riječ o mojoj struci, uvijek sam stroga. U biti sam rijetko kad zadovoljna kako i sama to odradim, jer uvijek mislim kako sam nekoga mogla bolje našminkati. Često po danu hodam gradom i gledam lica, a onda vidim puno onih koje nose umjetne trepavice, a to ne bi trebale, jer one nisu nešto što bismo trebale nositi tokom dana. Mnoge ih čak ne znaju ni staviti, pa to onda izgleda još nakaradnije. Tu je i ajlajner, kao veliki problem, kojeg mnoge žene nose, ali je malo onih koje ga pravilno stave. Mislim da je najvažnije da svaka žena bude svjesna sebe, jer kad to postigne, onda zna koji su njeni atributi, a koji nedostaci, šta treba istaći, a šta prikriti. Ako imate krupne oči, a mala usta, ne usnama vam ne treba tamni ruž. Zašto isticati taj nedostatak – navodi Mehmedović.

Za čitateljica portala Coolstyle Nezira je otkrila trendove u šminkanju koji će biti aktuelni tokom predstojeće jesenske i zimske sezone.

Ovo su njene dvije dnevne varijante makeupa:

Smeđa sjena, narandžasto rumenilo, ruž boje breskve

– Da li ste plavi, crni, smeđi, nije važno jer zemljani tonovi svim ženama stoje. Dakle, ako izaberete smeđu sjenu za oči, rumenilo treba biti narandžaste boje, nikako pink.

– Ruž se treba stopiti i sa sjenom i sa rumenilom. Najbolje bi bilo izabrati boju breskve.

– Kod nanošenja sjene, najbolje je kapke malo osjenčiti, a potom na sredinu kapka, na početak i ispod oka nanijeti malo hajlajtera koji je praktičan i u trendu.

– Hajlajter možete nanijeti još na jagodice, ispod obrva, na nos, jer žena u predstojećoj sezoni treba da sija.

Izbor koji će odgovarati ženama plave kose – pastelno prljava roze sjena, roze rumenilo, roze nude ruž

– Pastelno prljavo rozu dobit ćete miješanjem smeđe i roze sjene.

– Ostalo je isti postupak šminkanja kao i u prvoj varijanti.

Kada je riječ o maskarama, birajte crnu.

Za večernji izlazak, kako kaže naša sagovornica, možete upotrijebiti i crveni, ali i pink ruž.

– Crveni ruž za dan – može, ali sve zavisi ko ga nosi. Ima žena koje crveni ruž itekako dobro nose tokom dana. Žena sa stilom nikada neće staviti crveni ruž i tamnu sjenu na kapke, jer je dovoljna samo maskara – kaže Mehmedović.

Prirodna linija obrva

– Više nije u modi kocka. Obrve trebaju da imaju svoj prirodni cvijet na početku – ističe Mehmedović.

Komentari