Dva filma Elme Tataragić prikazana na Berlinaleu: Ponovo smo u utrci za Zlatnog medvjeda

Iako ove godine nije prikazan film nijednog bh. reditelja, to proteklih godina nije bio slučaj, kada smo svjedočili i njihovim uspjesima- Zlatnom medvjedu Jasmile Žbanić i Srebrenim medvjedima Danisa Tanovića

Jedan od najvećih svjetskih filmskih festivala, Berlinale, i ove godine nije prošao bez naših autora. Dva filma, za koji je scenario napisala Elma Tataragić, selektorica Sarajevo Film Festivala, doživjela su premijeru upravo na Berlinaleu.

Film “Bog postoji, zove se Petrunija“ na koji je rediteljski potpis stavila Makedonka, Teona Strugar Mitevska, prikazan je u okviru Takmičarskog programa i borit će se za glavnu nagradu – Zlatnog medvjeda, zajedno sa filmovima Fatiha Akina, Hans Pettera Molanda, Agnès Varde.

“Bog postoji, zove se Petrunija prikazuje gotovo komični apsurd svijeta u kojem živimo fokusirajući se na život nezaposlene tridesetdvogodišnjakinje Petrunije koja odlučuje uraditi nezamislivo i umiješati se u “muški“ svijet.

Film je nastao po istinitom događaju. U Makedoniji postoji religiozni pravoslavni običaj u čast Bogojavljenja, Vodici. Arhiepiskop baca krst u blagoslovljenu rijeku ili jezero, kojeg pokušavaju naći brojni vijernici. Osoba koja donese krst bi trebala imati predstojeću godinu vrlo uspješnu i sretnu.

U programu Panorama jučer je premijerno prikazan i film “Šavovi“ Miroslava Terzića za koji je scenario također napisala Elma Tataragić.

– Fantastično je biti u Berlinu, a nevjerovatno je imati dva filma. Oba filma su odlično prošla, dobili smo dobre kritike. No filmovi se još prikazuju tokom festivala. Velika mi je čast biti ovdje- kazala je ona.

Kao selektorica Sarajevo Film Festivala, ona i njen tim, učešće na Berlinaleu, kao i uvijek, iskoristit će da pogledaju sve filmove, od kojih ćemo najbolje sigurno gledati ovog ljeta u Sarajevu.

– Ekipa SFF-a je tu i marljivo gledamo filmove, te pripremamo naš festival- istakla je Tataragić.

Iako ove godine nije prikazan film nijednog bh. reditelja, to proteklih godina nije bio slučaj, kada smo svjedočili i njihovim uspjesima- Zlatnom medvjedu Jasmile Žbanić i Srebrenim medvjedima Danisa Tanovića.

Inače, ovogodišnji Berlinale, 69. po redu, trajat će do 17. februara.

Komentari