Tokom jeseni i zime koži lica, ruku i tijela potrebna je intenzivnija njega nego u ostalim mjesecima. Zbog niskih temperatura, zagađenog zraka i grijanja, koža se više suši, puca, peruta, što izaziva svrab, crvenilo, a zahvaćena mjesta često su i bolna.

Dr. Zejna Velagić, specijalista dermatovenerolog, savjetuje kako tokom zime pravilno štititi i njegovati kožu.

– Važno je redovno provoditi ličnu higijenu, a to podrazumijeva da lice i ruke treba redovno prati blagim sapunima koji ne sadrže alkohol ili hidratantnim gelovima. Iako nam psihološki, tokom hladnim mjeseci, godi biti u toploj vodi, ona itekako šteti koži. Zbog toga kupanje, tuširanje i opuštanje u kadi, treba svesti na minimum. To znači da u kadi trebamo ostati toliko vremena koliko nam je potrebno da se okupamo, a preporučljivo je koristiti hladniju vodu jer će ona manje isušivati površinski sloj kože – kaže Velagić.

Velagić: Kreme i mlijeka sa prirodnim uljima nemaju mirisa i boju, ali su itekako dobri za njegu kože

Nakon svakog pranja na kožu lica i tijela treba nanijeti obilniji sloj hidratantne kreme, mlijeka ili čak masti (naročito oni koji imaju suhu kožu) koji sadrže veći postotak prirodnih ulja poput badema, kakaa ili kokosa.

– Kreme i mlijeka sa prirodnim uljima nemaju mirisa i boju, ali su itekako dobri za njegu kože. Iako zimi imamo manji broj sunčanih dana, nikako ne treba zaboraviti kremu sa UV zaštitnim faktorom, naročito u vrijeme kad idete na planinu.

Kako biste kožu očistili i osvježili, barem jednom sedmično uradite piling cijelog tijela, a nakon tuširanja, prema riječima naše sagovornice, kožu obilno namažite mlijekom na bazi ulja avokada ili badema.

– Za one koji imaju jako osjetljivu kožu, poput osoba sa atopijskim dermatitisom, koji u ovom periodu imaju izražene tegobe, preporučuje se korištenje mlijeka za kožu koja će je zaštititi od promjena temperature, zagađenosti, ali i alergena. Dermatološki tretmani koji se u ovom periodu godine preporučuju su mikrodermoabrazija, hemijski piling i mezoterapija koji kožu vlaže, hidriraju i hrane.

U torbi bi uvijek trebali imati kremu za ruke, obogaćenu pčelinjim voskom i vazelinom, kojom ćete ih mazati više puta dnevno.

– Zimi preko noći na ruke možete nanijeti pakung na bazi vazelina, a potom navući medicinske rukavice. Nakon ovog tretmana koža će biti mehka i njegovana, a poprimit će i prijeko potrebni zaštitni sloj. Vazelin je dobar i za zanoktice i nokte, pa će konačni učinak biti potpun.

Ne zaboravite ni usne, a najbolje ćete ih zaštititi nanošenjem balzama obogaćenog vitaminom E.

– Usne zimi postaju suhe, a potom pucaju. Razlog mogu biti niske temperature, ali i neadekvatna prehrana, odnosno nedostatak nekih elemenata poput željeza i bjelančevina. Zato je vrlo vrlo važno, ne samo za usne, nego i cijelu kožu, voditi računa o pravilnoj prehrani u kojoj treba biti zastupljeno puno sezonskog voća i povrća, piletine, puretine, ribe, orašastih plodova, suhog voća i piti dovoljno obične izvorske vode. Dobro je pomenuti da bi oboljeli od seboroičnog dermatitisa trebali izbjegavati kiselu i začinjenu hranu – naglasila je Velagić.

Komentari