Domaće je najbolje: Napravite džem od marelica

Operite marelice i očistite ih od košpica. Narežite marelice na komade, stavite ih u veliki lonac i dodajte sok od jabuke. Kuhajte dok smjesa ne zavrije, smanjite temperaturu pa prokuhajte još desetak minuta dok marelice ne omekšaju

Ukusan džem od marelica kralj je doručka, odličan dodatak ljetnim slasticama, a možete ga poslužiti i kao prilog mesu. Napravite slasan džem prateći ova tri jednostavna koraka.

Sastojci:

1,5 kg svježih marelica
1 kg šećera
200 ml soka od jabuke
1 veći limun
komadić maslaca

Priprema:

KORAK 1

Operite marelice i očistite ih od košpica. Narežite marelice na komade, stavite ih u veliki lonac i dodajte sok od jabuke. Kuhajte dok smjesa ne zavrije, smanjite temperaturu pa prokuhajte još desetak minuta dok marelice ne omekšaju.

KORAK 2

Smjesi dodajte šećer i sok jednog limuna, pa promješajte i pustite da krčka na umjerenoj temperaturi još dvadesetak minuta.

KORAK 3

Maknite lonac s vatre te skinite eventualne nečistoće s vrha lonca. Vrućem džemu dodajte komadić maslaca, dobro promiješajte cijelu smjesu i pustite da se ohladi desetak minuta. Tako pripremljen džem ulijte u tople sterizilizrane staklenke, poklopite ih i pohranite na tamno i hladno mjesto.

SAVJET PLUS

Niste sigurni da je džem gotov? Drvenom kuhačom prebacite malu količinu vrućeg džema na hladan tanjur (tanjur stavite u zamrzivač da bi ga odgovarajuće ohladili). Pričekajte minutu. Ako tanjur možete okrenuti iznad svoje glave bez curenja, znači da je džem gotov. U suprotnom nastavite kuhati voćnu smjesu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime