Dom mladih u Sarajevu ove subote bit će domaćin promocije novog, duplog albuma “Sarajevo Big Band i prijatelji”.

Od 20 sati na bini će se okupiti više od 60 umjetnika, poznatih instrumentalista i vokalnih izvođača, koji će izvesti hitove Elvisa J. Kurtovića i grupa: “Crvena jabuka”, “Letu štuke”, “Plavi orkestar” i “Zabranjeno pušenje”, u novim instrumentalnim aranžmanima Nenada Tešića i Bojana Anđića.

Novi album, ujedno i prvi studijski album u novom sastavu “Sarajevo Big Band-a”, donosi dva CD-a sa 10 bezvremenskih hitova sarajevske pop-rock škole u instrumentalnim i instrumentalno-vokalnim izvedbama, gdje se kao vokalni solisti pojavljuju zvijezde: Saša Lošić, Tayfun Kesgin, Sejo Sexon, Dražen Žerić i Dino Šaran.

Pod dirigentskom palicom Josipa Katavića na albumu gostuje Kamerni mješoviti hora “Lola” iz Sarajeva, a niz instrumentalnih solista svojim izvedbama daju potpuno novi i specifičan pečat našim omiljenim, dobro poznatim melodijama.

– Imao sam čast učiti od najboljih, a jedan od njih je svakako pokojni Esad Arnautalić koji mi je u nasljeđe ostavio brigu za naše, domaće. Kroz njegov rad i autorski doprinos zabavnoj muzici iznikle su generacije vrhunskih autora i izvođača. Tako i mi u “Sarajevo Big Bandu” pokušavamo da pratimo grupu autora kroz projekat “Sarajevo Big Band i prijatelji”. Naš orkestar doživljavam kao servis autorima, i trebao bi im biti na raspolaganju u budućnosti. Žera nam je nedavno rekao jednu notornu istinu: “Ako vaš orkestar hoće da svira domaću muziku imate materijala da svirate 100 godina.” I evo, mi smo ga poslušali – kaže Marin Gradac, jedan od osnivača “Sarajevo Big Banda”.

Album je sniman u studijima u BiH, Londonu, Hrvatskoj, Holandiji i Austriji.

Pored vokalnih solista pomenutih grupa, učestvovalo je više od 60 izvođača iz BiH i Evrope.
Dirigent, koji će na promociji pratiti „Sarajevo Big Band“, je Ranko Rihtman, doajen sarajevske orkestarske scene i dirigent nekadašnjeg Plesnog orkestra RTSA.

Komentari