Đumbir je jedna od najljekovitijih namirnica koja se koristi za liječenje mnogih tegoba i poremećaja. Ipak, treba se koristiti pažljivo jer neće odgovarati svima.

To se posebno odnosi na osobe koje imaju neke zdravstvene probleme, pa bi trebali pripaziti na njegov unos.

Ako spadate u neku od ovih grupa, obavezno se posavjetujte sa ljekarom prije nego što počnete s konzumacijom.

Osobe koje uzimaju lijekove za kontrolu krvnog pritiska

Neki lijekovi za kontrolu nivoa krvnog pritiska mogu doći u interakciju sa đumbirom. Nivo pritiska tada postane prenizak, pa se može narušiti i srčani ritam. Ako uzimate lijekove za kontrolu krvnog pritiska, nemojte početi s korištenjem đumbira prije nego što vam to ljekar dozvoli.

Osobe koje pate od žučnih kamenaca

Žučni mjehur nalazi se ispod jetre i spojen je sa žučovodom i služi kao skladište za žuč koja razgrađuje mast u crijevima. Ako žučni kamenci krenu u žučovod, mogu blokirati protok žuči, zbog čega se ona vraća u jetru.

Đumbir potiče stvaranje žuči, pa osobe koje pate od žučnih kamenaca, mogu imati previsok nivo žuči u mjehuru. Mišljenja stručnjaka su podijeljena, neki stručnjaci preporučuju uzimanje đumbira za uklanjanje žučnih kamenaca, dok drugi smatraju da ga je u takvim situacijama bolje u potpunosti izbjegavati. Upravo zato važno je razgovarati sa ljekarom prije početka uzimanja đumbira, a ako vam i odobri korištenje, pripazite na količinu.

Osobe koje uzimaju lijekove protiv zgrušavanja krvi

Đumbir razrjeđuje krv, što znači da ga trebaju izbjegavati osobe koje uzimaju lijekove protiv zgrušavanja krvi ili imaju poremećaje krvarenja.

Osobe koje uzimaju lijekove za kontrolu dijabetesa

Đumbir može spustiti nivo šećera u krvi i dobar je za dijabetičare koji kontroliraju nivo šećera isključivo putem prehrane. No, u kombinaciji sa lijekovima, đumbir može previše spustiti nivo šećera i povećati rizik od nastanka hipoglikemije. Zato se dijabetičari, koji uzimaju lijekove ili inzulin, mogu koristiti đumbirom isključivo uz prethodno savjetovanje sa ljekarom.

Trudnice

Žene vrlo često koriste đumbir kako bi ublažile jutarnje mučnine, ali stručnjaci savjetuju da ga ne uzimate bez prethodnog savjetovanja s ljekarom. Dosadašnja istraživanja dala su različite rezultate po pitanju uzimanja đumbira tokom trudnoće, a zabrinjavajuća je činjenica da đumbir može povećati rizik od nastanka spontanog pobačaja.

Razlog tome je povećan rizik od nastanka krvarenja tokom trudnoće, pa stručnjaci preporučuju da đumbir u potpunosti izbjegavate ako patite od poremećaja krvarenja. Što se tiče porođajne težine ili urođenih poremećaja, dosadašnja istraživanja pokazala su da đumbir nema nikakav utjecaj.

Koliko đumbira smijete konzumirati

Većina ljudi dobro podnosi đumbir i često ga koriste za ublažavanje probavnih smetnji (mučnine, povraćanje), ublažavanje simptoma artritisa i menstrualnih bolova.

Stručnjaci ističu da osobe koje ne pate od nikakvih medicinskih stanja dnevno mogu uzimati četiri grama đumbira u prahu. Trudnice dnevno smiju uzimati jedan gram đumbira u prahu.

U istraživanjima u kojima se proučavao utjecaj đumbira na zdravlje najčešća doza bila je 250 miligrama do jedan gram đumbira tri do četiri puta dnevno.

Ono što je odlično kod đumbira je to da ga možete koristiti u svježem ili mljevenom suhom obliku. Mljeveni suhi đumbir puno je koncentriraniji i trebate ga konzumirati manje, a jedna kašika svježeg đumbira jednaka je 1/4 kašičice mljevenog suhog đumbira.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime