Dobar provod zagarantovan: Napravili smo listu od 11 predstava koje ne smijete propustiti

Zanimljivo je da je većinu režirao naš poznati glumac Admir Glamočak, a u njima i igra

Predstava "Umri muški" je najduže na repertoaru

Pitanje koje se nerijetko može čuti među ljudima koji na ovaj ili onaj način kultura interesuje glasi – šta gledati u pozorištu?

Zato smo za vas napravili listu od jedanaest najboljih predstava koje igraju u sarajevskim pozorištima (Narodno pozorište Sarajevo, Kamerni teatar 55, Pozorište mladih Sarajevo, Sarajevski ratni teatar SARTR), koje ako niste, obavezno trebate pogledati!

Neke od njih su skoro tri decenije na repertoaru, a o njihovom kvalitetu govore uvijek pune dvorane. I sve su komedije, tako da smijeha i dobre zabave neće nedostajati! Zanimljivo je da je većinu režirao naš poznati glumac Admir Glamočak, a u njima i igra.

Sve navedene predstave potpisnik ovih redova je gledao.

1.“Umri muški“ (Kamerni teatar 55)
2. “Kokoška“ (Pozorište mladih Sarajevo)
3. “Vremenski tunel“ (Pozorište mladih Sarajevo)
4. “Hamlet u selu Mrduša Donja“ (Narodno pozorište Sarajevo)
5. “Ožalošćena porodica“ (Narodno pozorište Sarajevo)
6. “Fistik“ (Narodno pozorište Sarajevo)
7. “Mirna Bosna“ (Kamerni teatar 55)
8. “Balkanski špijun u Sarajevu“ (Narodno pozorište Sarajevo)
9. “Buba u uhu“ (Narodno pozorište Sarajevo)
10. “Savršen kroj“ (Sarajevski ratni teatar SARTR)
11. “Ime“ (Pozorište mladih Sarajevo)

O predstavama:

Umri muški

Predstava „Umri muški“ je nastala davne 1990. kao diplomska predstava Tatjane Šojić, i od tada nije prestala puniti salu Kamernog teatra 55. Postala je najizvođenija bosanskohercegovačka predstava svih vremena. Igraju: Tatjana Šojić, Admir Glamočak, Senad Bašić. Režija: Admir Glamočak.

Kokoška

Predstava “Kokoška” autora Nikolaja Koljade čiju režiju potpisuje Admir Glamočak opisuje intimu života glumaca i glumica, život iza kulisa i postavlja pitanje: gdje je i da li se uopšte može povući jasna distinkcija između teatra i života. Igraju: Mario Drmać, Alen Muratović, Sanin Milavić, Mirza Tanović i Damir Kustura.

Vremenski tunel

Predstava “Vremenski tunel“, autora Nenada Veličkovića nastala je u režiji Admira Glamočaka. Radnja prati tri studenta (dva mladića i djevojka) ulaze u “Bosansku piramidu sunca”, tražeći dokaze koji će potvrditi ili pobiti teoriju o Bosni kao kolijevci civilizacije. Tako počinje njihovo putovanje kroz vrijeme i historiju Bosne i Hercegovine. Igraju: Ajla Cabrera, Alen Muratović, Aldin Omerović, Edin Avdagić, Sanin Milavić, Semir Krivić, Edhem Husić, Mirza Dervišić, Damir Kustura, Suada Ahmetašević, Elma Ahmetović i Mirza Tanović.

Hamlet u selu Mrduša Donja

“Hamlet u selu Mrduša Donja ili Hamlet zna što narod ne zna” je naša komedija koju možete gledati hiljadu puta i iznova se smijati i uživati u njoj. Sjajni glumci, fantastična adptacija i režija naše zvijezde na nebu Sulejmana Kupusovića, zaista su ovu predstavu učinili vječnom.

Ožalošćena porodica

Komedija Branislava Nušića “Ožalošćena porodica” nastala je u režiji Ahmeda Imamovića. U njoj rodbina iščekuje otvaranje testamenta, postaje borba za snove i pravo na život. Ta borba je bespoštedna i sva su sredstva dozvoljena, a učesnici borbe nemaju šta da izgube osim snova o nasljedstvu za koje su na trenutak povjerovali da im pripada.

Fistik

“Fistik ili san o suncu, mjesecu i još nekim sitnicama” naziv je predstave Almira Imširevića, u režiji Admira Glamočaka. Ova moderna bajka rađena je u novom vremenu, ali u starom ruhu i nakon nje ćete nanovo zavoljeti Sarajevo.

Mirna Bosna

Predstava ”Mirna Bosna“ prikazuje odmetanje dvije male bosanskohercegovačke porodice u smjeru kriminalne organizacije. Izmučene siromaštvom i okoštale u uvjerenju da im niko sa strane neće pomoći, one odlučuju iskoristiti svoju društvenu nevidljivost za bavljenje unosnim poslom trgovine narkoticima. Autor: Boris lalić. Reditelj: Boris Peševski.

Balkanski špijun u Sarajevu

Komedija “Balkanski špijun u Sarajevu”, rađena je prema tekstu Dušana Kovačevića, u adaptaciji i režiji Sulejmana Kupusovića. Spektakularne izvedbe glavnih glumaca: Izudina Bajrovića, Ejle Bavčić-Tarakčija, Aldina Omerovića i Milana Pavlovića, podigli su ovu predstavu na visoki nivo i od dana premijere do danas puni salu Narodnog pozorište kao i na brojnim gostovanjima gdje je uvijek dobivala mnoge nagrade.

Buba u uhu

Predstavu “Buba u uhu” prema tekstu Georgesa Feydeaua režirao je Admir Glamočak. U fokusu priče je građanska porodica i sklop krivo protumačenih situacija, koje prouzrokuju čitav niz različitih odnosa unutar te porodice. Igraju: Admir Glamočak, Senad Bašić, Izudin Bajrović, Tatjana Šojić, Aleksandar Seksan, Emina Muftić, Mediha Musliović, Aldin Omerović, Sanela Pepeljak, Alen Muratović, Merima Lepić, Riad Ljutović i Vedran Đekić.

Savršen kroj

Predstavu “Savršen kroj” prema tekstu Vladimira Đurđevića režirao je Jasmin Duraković. U pitanju je komedija o gorkim tranzacijskim iskustvima ljudi na Balkanu. Dešava se uoči Nove godine kada beskrupulozni biznismen Marko Milun (Sead Pandur) dođe do krojača Svetislava Šnajdera (Admir Glamočak) kako bi zakrpio pantalone koje su mu “pukle” na ulici.

Ime

????????????????????????????????????

Komedija “Ime” nastala je u režiji Admira Glamočaka. U pitanju je adaptacija teksta francuskih autora Matthieua Delaportea i Alexandrea de La Patellièrea koju je potpisao Almir Imširević. “Ime” govori o porodičnoj večeri, na kojoj se ne pojede ništa, prijateljstva se raspadaju, skidaju se maske, ogoljena su ljudska lica…

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime