Dizajnerica Aida Korman: Ove godine maturske haljine su sive i tirkizne

Svi materijali su iz BiH, što je veoma dobro, jer je, primjera radi, čipka u Sarajevu, daleko jeftinija nego ona kupljena u nekom italijanskom gradu

Korman sa jednom od haljine iz nove kolekcije od vezenog organdina FOTO: J. BRUTUS

Ovih dana Aida Korman ima pune ruke posla. Naša poznata modna dizajnerica priprema haljine i odijela za ovogodišnje maturske večeri.

I pored obaveza, koje počinju od ranih jutarnji sati, i traju sve do kasno uveče, Korman je našla vremena za razgovor za Coolstayle.

– Pripremam mini kolekciju koja se sastoji od maturskih, odnosno večernjih haljina. Napravljene su od raskošnih materijala, poput muslina, čipke, šantung svile, vezenog organdina, atlasa… Svi materijali su iz BiH, što je veoma dobro, jer je, primjera radi, čipka u Sarajevu, daleko jeftinija nego ona kupljena u nekom italijanskom gradu. Istina, kad putujem obavezno kupim materijale i sačuvam ih za neke nove kolekcije. Naravno, takve kreacije su skuplje, jer čipka široka 70 centimetara u Italiji košta 150 eura.

Ovog puta Aida je otišla korak dalje, kada je riječ o bojama, pa haljine kaže, neće biti samo crne i royal plave, nego i u sivim i tirkiznim tonovima.

– Prisjetite li se prethodnih maturskih večeri neće vam biti teško zaključiti kako sve izgledaju uniformirano. Baš zbog toga željela sam napraviti nešto novo i drugačije. Što se tiče haljina, starije maturantice traže duže, a za one koje su završile osnovnu školu pravim i kratke. Svaka od njih želi da je baš njena haljina autentična, drugačija od ostalih.

Osmišljava stayling i za muškarce jer i oni sve više traže da su drugačiji od već viđenog.

– Jedan mladić je tražio karirane hlače koje je kombinirao sa bijelom košuljom i tregerima. Naprosto, žele nešto novo. Ako je to odijelo, traže da ne bude klasično i u uobičajenoj boji, nego u ljubičastim ili tirkiznim nijansama.

Cilj mi je demokratizirati modu

Aidina želja je da demokratizira modu. Draže joj je, kaže kada njene kreacije nosi više djevojaka i žena, nego samo nekolicina njih.

– S obzirom da sve više materijala i drugih detalja, koje koristim u izradi kreacija, nabavljam u BiH, i odjeća je postala jeftinija. Mogu kazati da sam kreacije prilagodila našem tržištu. Nisam jedan od onih kreatora koji će čekati i po nekoliko mjeseci da mu neko uđe u radnju i kupi nešto. Cilj mi je da se moje stvari svakodnevno nose po gradu – naglasila je Korman.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime