Naučnici iz Australije objavili su da su razvili desetominutni test koji može otkriti prisutnost ćelija raka bilo gdje u ljudskom organizmu, javlja CNN, pozivajući se na novoobjavljenu studiju.

Test je razvijen nakon što su naučnici na Univerzitetu u Queenslandu otkrili kako rak u kontaktu s vodom tvori jedinstvenu DNK strukturu.

Test funkcionira tako da otkriva prisutnost spomenute strukture, što bi moglo pomoći otkrivanje raka ranije nego što je to moguće sada, navodi se u članku koji je izdan u časopisu “Nature Communications”.

– Otkriće da kancerogene molekule DNK tvore potpuno drugačije 3D nanostrukture od normalne DNK bilo je pomak koji je omogućio potpuno nov pristup otkrivanju raka na neinvazivan način u bilo kojem tkivu u ljudskom organizmu, uključujući i krv – rekao je profesor Matt Trau u izjavi, prenosi CNN.

– Ovo je dovelo do stvaranja prenosivog i jeftinog uređaja za otkrivanje raka koji bi u konačnici mogao biti korišten kao pomagalo za dijagnostiku, možda i preko mobitela – dodao je.

Naučnici širom svijeta rade na istraživanju tehnika koje bi mogle pomoći u ranijem otkrivanju raka, budući da je poznato kako otkrivanje raka u ranijim fazama pospješuje šanse za uspješnu operaciju i liječenje.

Ranije ove godine naučnici na Univerzitetu John Hopkins u SAD-u objavili su kako su razvili test, nazvan CancerSEEK, koji u krvi traži znakove za osam čestih tipova raka.

Test radi tako da otkriva prisutnost proteina, ali i genske mutacije u uzorcima krvi.

No, naučnici su dodali kako je potrebno još puno rada prije nego što test bude dostupan za široku upotrebu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime