Deset odličnih trikova za bolju organizaciju male kuhinje

Umjesto da razmišljamo o tome, šta nam sve fali, bolje je da se fokusiramo na pametne načine kako da iskoristimo prostor koji nam je dostupan i pretvorimo kuhinju u funkcionalan i dobro organizovan radni kutak

Moderni enterijeri postaju sve manji i često nam se čini da u kuhinji ne možemo ni da se okrenemo.

Međutim, umjesto da razmišljamo o tome, šta nam sve fali, bolje je da se fokusiramo na pametne načine kako da iskoristimo prostor koji nam je dostupan i pretvorimo kuhinju u funkcionalan i dobro organizovan radni kutak.

Evo nekoliko savjeta:

Produžite radni pult

U malim kuhinjama jedan od glavnih problema je nedostatak prostora za pripremu hrane, a uz pomoć ove ideje možete jednostavno i po potrebi da povećate radnu površinu, a da vam to ne oduzme dragocjene kvadrate u kuhinji.

Udvostručite prostor za odlaganje posuđa

Ljubav prema simpatičnim šoljicama i tanjirima ne morate žrtvovati samo zato što nemate dovoljno prostora. Manjak polica možete nadoknaditi upotrebom žičanih pregrada koje će pružiti više vertikalnog prostora za odlaganje i omogućiti vam da posude budu dostupnije i bolje organizovane.

Koristite organizer za kutije


Upotrebom ovakvog ili sličnih držača, kuhinjski materijali, poput papira za pečenje, folija ili kesa za zamrzivač bit će na jednom mjestu i pri ruci čim vam zatrebaju. Uz to, zauzimat će manju površinu nego da su poredani u nekoj fioci.

Vertikalno redajte posuđe

Ma koliko se trudili da posuđe bude pod konac i uredno, najčešće to ne bude slučaj i to baš zbog nedostatka prostora. Prva žrtva gužve u kuhinjskim ormarićima bude najosjetljivije poduđe poput tava, jer se redaju jedna u drugu i tako oštete. Ovakvi držači omogućit će vam da tave, poklopce ili daske za sječenje odlažete vertikalno, a da ne gubite na prostoru.

Razvrstajte namirnice

Ukoliko nemate špajz ili ostavu za hranu, voće i povrće, koje ne treba držati u frižideru, možete odložiti u kuhinjski ormarić. Upotrijebite dublje plastične posude kako biste namirnice sortirali.

Koristite magnetne držače

Iako drveni držači za noževe čine da vaša kuhinja djeluje prefinjeno, oni su jednostavno previše glomazni i zauzimaju dragocjeni prostor na radnom pultu. Umjesto toga, postavite magnetne držače na zid. Dobit ćete više korisnog prostora, a vaša kuhinja neće izgubiti “profi” izgled.

Iskoristite unutrašnju površinu vrata

Sitna kuhinjska pomagala, koja koristite često poput mjerica, cediljki, makazica, okačite unutar ormarića na tačno određeno mjesto i više se neće gubiti.

Dajte namještaju više namjena

Ako u maloj kuhinji pronađete prostora za ostrvo, potrudite se da ono ima više funkcija – poput ovog koje sadrži police za odlaganje posuđa i kuhara.

Korpe za odlaganje na nezgodnim mjestima

Prostor iznad ormarića pogodan je za odlaganje stvari koje ne koristite često, a žičane korpe će vam omogućiti da sve bude dobro organizovano i pregledno kada vam zatreba.

Maksimalno koristite prostor

Iskoristite zaboravljeni prostor između frižidera i zida na genijalan način. Na kliznoj polici imat ćete mjesta za stotinjak tegli, konzervi, flašica sa sosevima i začinima, koji bi vam inače zauzeli cijeli kuhinjski ormarić.

Komentari