Potrebni sastojci za macaronse: 90 g bjelanaca sobne temperature (otprilike 3 jaja), 30 g šećera, 110 g badema, 200 g šećera u prahu.
Krema (osnovni recept): 2 žumanca, 40 g šećera, 50 ml mlijeka, 100 g maslaca sobne temperature.

Postupak pripreme:

Prvi korak: Bademe ubacite u ključalu vodu i ostavite ih unutra samo minutu. Potom im skinite koru i dobro osušite. Kad ste ih dobro osušili i ohladili, sameljite ih u što sitniji prah, a zatim im dodajte šećer u prahu, pa sve zajedno još jednom sameljite (najbolje u blenderu na najvišoj brzini). Umutite bjelanca u čvrsti snijeg. Šećer dodajte u dva navrata, jednom pri sredini miksanja, a drugi put pred kraj. Ako želite macaronse u boji, najbolje je boju dodati u bjelanca dok ih miksate.

Drugi korak: U bjelanca ručno dodajte mješavinu badema i šećera u prahu. Miješajte energično špatulom okrećući posudu svaki put po pola kruga. Kad to ponovite deset puta, provjerite je li smjesa prave konzistencije. Smjesa mora relativno brzo padati sa špatule i mora se sama poravnati (ne smije ostati čvrsti repić na vrhu kao kod šlaga ili umućenih bjelanaca). Ako nije dovoljno izmiješana, ponovite još koji put, pa opet provjerite. Ovaj korak je jako važan, jer ako ne miješate dovoljno, smjesa će ostati prečvrsta, ako miješate previše, bit će prerijetka.

Treći korak: Plehove obložite papirom za pečenje. Smjesu sipajte u kesicu za ukrašavanje kolača s običnim, okruglim vrhom, pa istiskujte krugove jednake veličine (prečnika otprilike 2,5 cm). Ostavite po tri cm razmaka između macaronsa. Ostavite macaronse da se malo odstoje na plehu. Znat ćete da su spremni za pečenje kad vam se više ne budu lijepili za prst kad ih dotaknete. To može trajati od pola sata po suhom vremenu do i više od sat vremena ako je u zraku puno vlage. Zagrijte rernu na 140 stepeni i pecite ih 12 do 15 minuta. Tokom pečenja pri dnu bi se trebao formirati onaj karakteristični prsten.

Četvrti korak: Izvadite pleh iz rerne i skliznite papir ili silikonsku podlogu s macaronsima na rešetku da se zaustavi pečenje. Sačekajte da se prohlade prije nego što ih skinete s papira. Pažljivo ih odvojite od podloge i ostavite na rešetki da se ohlade do kraja.

Peti korak: Uputstvo za kremu: Umutite žumanca i šećer dok ne posvijetle. Kuhajte mlijeko dok ne prokuha. Dodajte polako mlijeko u žumanca, pa sve miksajte dvije minute. Dodajte maslac, pa miksajte još dvije minute. Ako želite kremu s ukusom lješnika/badema, povećajte količinu mlijeka na 100 ml i dok ga kuhate, u njega dodajte 100 g fino mljevenih lješnika/badema. Ako želite kremu s ukusom ruže, dodajte 2 kašičice ružine vodice pred kraj miksanja. Mogućnost varijacija na temu, kada je ukus kreme u pitanju, beskonačna je.

Šesti korak: Kada su se potpuno ohladili po dva macaronsa spajajte pripremljenom kremom. Nemojte stavljati previše i nemojte stiskati da ne bi curila krema. Ostavite u frižideru, u hermetički zatvorenoj posudi 24-48 sati prije posluživanja. Macaronsi su bolji nakon što odstoje i ukusi se prožmu. Prije posluživanja ostavite ih barem pola sata na sobnoj temperaturi.

Komentari