Desert oko kojeg se spore Austrija i Francuska: Čiji je kuglof

Sudeći po imenu, pripada Austriji, no francuska pokrajina Alsace ima festival kuglofa, pa je moguće da su ga upravo oni osmislili i prvi pripremili

Kao i brojni drugi recepti, i kuglof prate različite priče i legende o njegovom nastanku. Teško je ustvari utvrditi gdje je nastao.

Danas njegovo porijeklo svojataju i Francuzi i Austrijanci.

Sudeći po imenu, pripada Austriji, no francuska pokrajina Alsace ima festival kuglofa, pa je moguće da su ga upravo oni osmislili i prvi pripremili.

Prema nekim pričama, nakon pada Osmanskog carstva, peći se u Beču uopće nisu gasile, nego su se konstantno pripremale slastice u čast pobjede, pa je tako tamo, osim vanilin kiflica i kroasana, osmišljen i izrađeni kuglof, kolač koji izgledom podsjeća na turban turskog sultana, kako bi se proslavio kraj osmanske opsade. Na taj način bečki slastičari simbolično su označili pobjedu.

Osmanlije su za sobom ostavile i brojne vreće kafe, pa su u Beču kafane nicale jedna za drugom, u kojima se, uz gutljaje crnog napitka, grickao kuglof.

Postoji i priča da je Marija Antoaneta u miraz novoj domovini donijela vještinu pravljenja kroasana i kuglofa, a smatra se i da je njena izjava – “Ako nemaju hljeba, neka jedu kolače”, možda pogrešno interpretirana, te da se možda odnosila upravo na kuglof, koji se servirao kao malo samostalno jelo uz topli napitak.

Francuzi pak organiziraju Festival kuglofa, “Fête du kougelhopf”, druge sedmice u julu, u gradu Ribeauvillėu.

Priča vezana uz francusko porijeklo kuglofa kaže da su jedne mračne noći, na vrata alzaškog gradića Ribeauvillea pokucala trojica umornih putnika s istoka kojima su gostoljubivi građani ponudili smještaj. Od njih su saznali da se vraćaju iz dalekoga Betlehema.

Nakon kratkog odmora nastavili su put, a u znak zahvalnosti ostavili su zlatni hljeb prstenastog oblika.

Čokoladni kuglof s narandžom

Za kuglof je potrebno: 125 g neslanog maslaca, 200 g šećera, 150 ml mlijeka, 160 g brašna, 20 g kakaa u prahu, prašak za pecivo, 2 jaja, 2 narandže, malo mješavine začina za medenjake, 100 g čokolada za kuhanje.

Glazura: 40 g maslaca i 100 g čokolada za kuhanje.

Postupak pripreme:

Umutite jaja i šećer, a zatim dodajte otopljeni maslac, mlijeko, sok od dvije narandže te naribanu koricu narandže. Dodajte i smjesu brašna (100 g oštrog i 60 g glatkog), kakao, začine za medenjake i prašak za pecivo.

U smjesu kašikom umiješajte 100 g sjeckane čokolade.

Dobro umućenu smjesu izlijte u namašćen i brašnom posut kalup za kuglof.

Peći u rerni zagrijanoj na 180 stepeni Celzijusa oko 40-45 minuta.

Maslac zagrijte da prokuha, sklonite s ringle, dodajte natrganu čokoladu i miješajte da se otopi.

Glazuru prelijte preko ohlađenog kuglofa.

Za dekoraciju nairendajte koricu narandže na svježu glazuru.

Mirisni kuglof s bademima

Potrebno je: 250 g brašna 125 g mljevenih badema 1,5 kašičica smjese cimeta i šećera, pola kašičice mljevenih karanfilića, kašika praška za pecivo, malo soli, 3 jaja, šoljica meda, 3 kašike ulja, 3 jabuke.

Postupak pripreme:

U većoj posudi pomiješajte brašno, začine i prašak za pecivo. Dodajte so.

U posebnoj posudi izmiksajte jaja, med i ulje dok ne dobijete pjenastu smjesu.

Umiješajte suhe sastojke, pa dodajte nasjeckane jabuke.

Pustite da smjesa stoji oko pola sata.

U međuvremenu zagrijte rernu na 160 stepeni Celzijusa.

Napunite kalupe smjesom i pecite oko pola sata.

Kuglof sa citrusima i maslinovim uljem

Potrebno je: 370 g brašna, 2 kašike maka, prašak za pecivo, prstohvat soli, kašičica vanilin šećera, sok i korica dva limuna i jedne narandže, 180 ml maslinovog ulja, šoljica mlaćenice, 4 jaja, 200 g šećera.

Postupak pripreme:

Zagrijte rernu na 180 stepeni Celzijusa. Kalup za kuglof obilno premažite maslacem i pobrašnite.

Miksajte jaja sa šećerom dok ne postanu blijeda i udvostruče volumen. Dodajte koricu limuna i narandže i ulje, pa kratko miksajte.

U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, so, mak i vanilin šećer.

Pripremite šoljicu mlaćenice, dodajte joj sok limuna i narandže.

U smjesu jaja naizmjenično dodajte suhe sastojke i mokre. Započnite i završite sa suhim sastojcima, pa miksajte dok se smjesa ne sjedini.

Smjesu izlijte u kalup i poravnajte. Pecite 50-ak minuta.

Pečeni kuglog ostavite da se hladi nekoliko minuta, pa preokrenite na tanjir za posluživanje.

Kuglof možete preliti i citrusnim preljevom, a pripremit ćete ga na sljedeći način:

Potrebno je: sok pola limuna, sok pola narandže, šećera u prahu po želji.

Priprema: U sok od limuna polako dodajte šećer u prahu i miješajte žicom. Ako želite da bude veoma gust i bijel preljiv, biti će vam potrebno 200 g šećera.

Prelijte kuglof i ukrasite sjeckanim bademima, pistacijama i kriškama limuna.

Komentari