Hijaluronski fileri za popunjavanje i korekciju bora na licu trenutno su jedna od najtraženijih anti-ageing metoda jer je minimalno invazivna, jednostavna, prirodnog je porijekla, ne izaziva alergijske reakcije, a rezultati su vidljivi odmah.

Fileri se sastoje od čiste hijaluronske kiseline. Ona je prirodna supstanca koja se nalazi u vezivnom tkivu kože i ima sposobnost da veže i do 500 molekula vode.

S godinama dolazi do izraženijeg smanjenja količine hijaluronske kiseline u koži, što, uz gubitak volumena vezivnog tkiva, uzrokuje bore.

Prof. dr. Suljagić: Mogu se aplicirati kod svih tipova kože, kako kod žena, tako i kod muškaraca

Fileri nadoknađuju količinu kiseline koja se tokom godina resorbirala. Oni su, zapravo, hijaluronska kiselina u obliku gela, koja se finim, tankim iglicama aplicira u kožu. Ubrizgavanjem filera nadoknađuju se sopstvene materije koje osoba gubi tokom godina.

Ono što je važno napomenuti je da se mogu aplicirati kod svih tipova kože, kako kod žena, tako i kod muškaraca.

U savremenoj praksi fileri sa hijaluronskom kiselinom zauzeli su dominantno mjesto u odnosu na silikonske i kolagenske.

Indikacije za primjenu su: popunjavanje nazolabijalnih bora (nosnousne brazde), “lavlje bore” (između obrva – tzv. bora mrgođenja), bore smijalice, oko usana i marionetske, (linije od usana prema bradi), popravljanje kontura lica i popunjavanje i korekcija usana.

U zadnje vrijeme, vrlo je popularna Happy lift metoda podizanja tonusa lica u osam tačaka kombinacijom različitih vrsta filera.

Kada je riječ o prednostima, fileri su idealna anti- ageing procedura za eliminiranje bora, popravljanje kontura lica i podmlađivanje vrata, jer osim neposrednog efekta otklanjanja bora, ubrizgavanjem hijalurona, postiže se bolja hidratacija i povećava volumen tkiva, pa se koži vraća elastičnost, hidriranost i mladalačka svježina.

Nuspojave – Blago crvenilo, rjeđe hematom

Procedura ubrizgavanja filera minimalno je invazivna i vrlo jednostavna: naime, dovoljna je samo jedna intervencija koja traje svega 15 do 30 minuta, a rezultati su vidljivi odmah. Savremeni fileri sadrže lokalni anestetik, pa je bol minimalan. Po završetku ubrizgavanja na koži se najčešće ne vide nikakvi znakovi iritacije ili je prisutno samo blago crvenilo na mjestima uboda, koje prolazi u narednih nekoliko sati. Moguće je i pogoditi kapilar, što se ne može predvidjeti. Tada nastaje mali hematom koji brzo prolazi.

Koliki su trajni rezultati – Od šest do devet mjeseci

U zavisnosti od vrste i količine preparata koji se ubrizgava, tehnike ubrizgavanja, kao i metabolizma organizma, zavisi i trajnost rezultata. Obično je u pitanju period od šest do devet mjeseci, dok se redovnim apliciranjem hijaluronske kiseline, period značajno produžava.

Sjajni rezultati postižu su ako se fileri kombiniraju sa botoxom, mezoterapijom koja nije zamjena za botox, filere, laserske tretmane. Mezoterapija je metoda od koje treba očekivati svježiji izgled, vraćanje sjaja koži, izjednačavanje boje, hidriranost i vraćanje elastičnosti. Njom se ne može utjecati na već nastale bore, opuštenost mišića lica i nedostatak masnog tkiva.

Piše: prof. dr. Edin Suljagić, dermatolog

Komentari