Delicija Nigelle Lawson: Cheesecake sa kestenom

Slavna kuharica Nigella Lawson ima provjereni recept koji ne prestaje oduševljavati gurmane diljem svijeta. Ovoga puta brojne poklonike svojih delicija obradovala je neodoljivim desertom

Slavna kuharica Nigella Lawson ima provjereni recept koji ne prestaje oduševljavati gurmane diljem svijeta. Ovoga puta brojne poklonike svojih delicija obradovala je neodoljivim desertom. Radi se o cheesecakeu, ali sa kestenima, jesenjim plodovima kojima je teško odoljeti.

Pripremite tortu, a Nigella garantuje da se nećete pokajati.

Baza: 250 g keksa digestive, 50 g omekšanog maslaca, 1 kašika pirea od kestena.
Krema: 500 g krem-sira, 125 g šećera, 3 jaja, 3 žumanca, 175 ml kiselog vrhnja, 1 kašičica soka od limuna ili limete, 1 kašičica ekstrakta vanilije, 2 kašike ruma, 350 g zaslađenog pirea od kestena.
Sirup: 80 ml vode, 60 ml ruma, 1 kašika pirea od kestena, 15 g maslaca.

Postupak pripreme:

1. Zagrijte rernu na 180 stepeni Celzijusa. Zagrijte vodu za paru.

2. Usitnite kekse, izmrvite pire i pomiješajte sa omekšanim maslacem dok ne dobijete mrvičastu smjesu, pa je usitnite u kalup od 23 cm s odvojivim rubovima te prebacite u frižider dok ne napravite kremu.

3. Izmiješajte kremasti sir, pa dodajte šećer. Postepeno dodajte jaja te ih žustro miješajte u smjesu dok se svi sastojci ne povežu. Dodajte vrhnje, sok limuna, ekstrakt vanilije i rum, pa ponovo izmiješajte. Dodajte pire od kestena, pa izmiješajte. Smjesa ne mora biti posve glatka.

4. Raširite nekoliko velikih komada folije, pa na sredinu stavite kalup. Stavite foliju uz rub kalupa i na vrhu dodatno stisnite uz rub. Prema potrebi možete zavezati obruč kuhinjskim koncem.

5. U kalup ulijte smjesu od kestena, pa ga stavite u pleh za pečenje. Ulijte zagrijanu vodu do polovine kalupa u kojem je kolač.

6. Pecite 60 minuta. Torta je gotova kad joj je sredina još uvijek lagano drhtava. Rernu oprezno otvarajte jer će biti puna pare, a kalup izvadite iz pleha, pa prebacite na podložak.

7. Ostavite kolač u frižideru preko noći, pa ga sutradan izvadite iz kalupa. Ostavite ga na sobnoj temperaturi prije posluživanja.

8. Prije posluživanja kolač ukrasite karamelom, čokoladom ili sirupom. Sirup skuhajte netom prije – pomiješajte sve sastojke i zagrijte ih. Kad prokuha i malo se zgusne i ohladi na sobnoj temperaturi, prelijte kolač sirupom.

Komentari