Gledajući ih u gomili na tržnici ili u zelenari, većina lubenica izgleda tako da bi ste svaku odmah kupili. Neki trgovci kupcu će izaći ususret, „izvadiri čep“ i dati mu da proba, ali mnogi to ne rade, naročito ako ovo voće kupujete u trgovačkim centrima.

Kako vam kupovina ovog mnogima omiljenog ljetnog osvježenja, ne bi bila igra na sreću, evo nekoliko savjeta kako po izgledu prepoznati onu pravu:

1. Tražite tzv. mrežne mrlje: Ove mreže, poput smeđih mrlja na lubenici, znače da su pčele više puta dodirnule oprašeni dio cvijeta.Što više oprašivanja, to je voće slađe.

2. Tražite prostorne mrlje: Žuta mrlja, poznata kao prostorna mrlja, mijesto je na kojem je lubenica bila na zemlji. Zrela lubenica uvijek ima kremastu boju žute ili čak narandžastu mrlju, a ne bijelu.

3. Muška ili ženska lubenica: Mnogo ne znaju da farmeri razvrstavaju lubenice po njihovom spolu. Primjera radi, muške lubenice su veće, imaju izdužen oblik i vodenast okus. Ženske lubenice su okrugle i imaju sladak okus.

4. Obratite pažnju na peteljku: Osušena peteljka znači da je lubenica zrela. Međutim, ako je zelena, u većini slučajeva znači da lubenica nije zrela i da je prerano ubrana.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime