Zdravi bubrezi važni su za zdravlje cijelog organizma. Kako bi pravilno funkcionirali važno je izbjegavati određene navike poput pušenja, konzumiranja prevelikih količina proteina, soli, gaziranih napitaka…

Krenimo redom:

Puno proteina

Proteini su važni za naše zdravlje, ali ako bubrezi ne funkcioniraju pravilno, pretjerana konzumacija im može samo štetiti. Posavjetujte se s ljekarom ako je potrebno smanjiti unos proteina, a možete ih pronaći u zdravim izvorima kao što su jaja, riba, orašasti plodovi…

So

Prehrana koja se temelji na unosu slane hrane povećava rizik od bubrežnih kamenaca, jer previše soli dovodi do nakupljanja kalcija u bubrezima, a ne u kostima te je tada veći rizik od nastanka kamenaca. Jedite manje prerađene hrane, a so kao začin zamijenite začinskim biljem.

Pušite

Cigarete i duhanski dim ne nude baš nikakvu korist za zdravlje, a isto se odnosi i na rad bubrega. Mogu dovesti do slabog protoka krvi u bubrege zbog čega će se blokirati izbacivanje toksina za što su bubrezi i zaduženi.

Gazirana pića

Ako pijete više od dva gazirana pića dnevno veće su šanse da ćete imati problema sa bubrežnim bolestima. U jednom istraživanju navedeno je kako se kod žena koje su pile ovakve napitke primjećuje slabiji rad bubrega i to za 30 posto nakon 20 godina, u poređenju sa onima koje ih nisu konzumirale.

Posljedice dehidracije

Voda pomaže bubrezima u eliminaciji toksina i sprečavanju nastanka bubrežnih kamenaca i infekcija, dok dehidracija povećava rizik od tegoba s bubrezima za 20 posto. Kako biste uključili više vode u dnevnu rutinu, nosite sa sobom flašicu vode – tako ćete se sjetiti popiti ovu životno važnu tekućinu i u situacijama kada vam voda inače ne bi bila pri ruci – u automobilu ili za radnim stolom.

Pretjerujete sa hranom

Pretile mlade odrasle osobe sklonije su razvoju bolesti bubrega kasnije u životu, nego one koje nemaju problema sa prekomjernom težinom, rezultati su mnogih istraživanja. Stručnjaci smatraju kako se oko 36 posto slučajeva hronične bubrežne bolesti kod starijih osoba može spriječiti održavanjem normalne tjelesne težine do starosti.

Lijekovi protiv bolova i gastritisa

Dugotrajno korištenje tableta protiv bolova i onih protiv želudačnih kiselina mogu uzrokovati promijene na strukturi bubrega, pa tako i hronične bolesti te zatajenje rada bubrega.

Čaj od peršuna za zdrave bubrege

Peršun je poznat kao biljka koja potiče izlučivanje viška vode iz organizma, pa je iz tog razloga korisna za zdravlje mjehura i bubrega.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime